Evenimentul Zilei > Social > Apariție rară în Deltă: păsări flamingo roz
Apariție rară în Deltă: păsări flamingo roz

Apariție rară în Deltă: păsări flamingo roz

Patru păsări flamingo roz au fost fotografiate la finele săptămânii trecute în Delta Dunării. Apariția neobișnuită pentru țara noastră este explicată de biologii Societății Ornitologice Române (SOR) prin faptul că aceste păsări au început migrația mai repede și au oprit la noi, ca să se odihnească.

Potrivit reprezentanților SOR, păsările flamingo (Phoenicopterus roseus) sunt o specie întâlnită în Europa, în bazinul mediteranean, Africa și Asia. Rareori, câteva exemplare au putut fi văzute la noi, în Deltă, însă păsările nu cuibăresc aici, ci erau ca și acum, în trecere, în timpul migrației de toamnă.

Se sperie ușor de oameni

Fotografiile au fost realizate de biologul Florin Stavarache. „Prima persoană care le-a observat a fost Adina Stavarache, din Tulcea. Imediat, tot corpul expediționar al SOR a venit să vadă cele patru exemplare. Pentru că păsările se sperie ușor de oameni, ornitologii folosesc la observații binocluri și lunete cu putere ridicată de focalizare. Singurul care a avut un aparat foto profesionist, și a reușit să fotografieze flamingo, a fost Florin Stavarache.


FOTO: FLORIN STAVARACHE


Restul ornitologilor s-au mulțumit și cu fotografii pe telefonul mobil, prin obiectivul lunetelor”, au relatat oficialii SOR. Potrivit biologilor, aceste păsări înalte de aproape un metru și jumătate preferă locurile cu apă, dar nu mai adâncă de 50 cm, unde caută hrana în mâl cu ajutorul ciocului. „Culoarea roz o dobândesc datorită cantității mari de carotenoizi, pe care o obțin din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor cu apă salmastră”, mai explică reprezentanții SOR.