Evenimentul Zilei > Monden > Apariție misterioasă în Sistemul Solar! Astronomii din întreaga lume au fost uimiți
Apariție misterioasă în Sistemul Solar! Astronomii din întreaga lume au fost uimiți

Apariție misterioasă în Sistemul Solar! Astronomii din întreaga lume au fost uimiți

O cometă neobișnuită se apropie de soare, ea putând fi observată în luna decembrie.

O cometă originară din regiuni îndepărtate ale spațiului a fost observată în interiorul Sistemului Solar, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Astronomy, anunță realitatea.net.

Primul care a observat cometa a fost Ghenadi Borisov, un astronom amator, care a văzut-o pe data de 30 august, acesta anunțând descoperirea. Astronomii din întreaga lume au început să analizeze corpul ceresc, analiza cercetărilor arătând că orbita cometei nu are originea în interiorul Sistemului Solar. Cercetătorii nu au putut stabili care este sistemul solar din care provine cometa. Cometa interstelară ar trebui să poată fi observată atunci când se va apropia de soare, lucru care va fi posibil în luna decembrie .

„Am organizat rapid observaţii cu William Herschel Telescope (WHT) şi cu Observatorul Gemini”, a afirmat un coautor al studiului, Piotr Guzik, cercetător la Universitatea Jagiellonă din Cracovia. Dacă  „Oumuamua” a fost considerat, asteroid, sondă extraterestră şi cometă, corpul ceresc observat pe 30 august este cu siguranță o cometă, astronomii observând  coama şi coada, care sunt două elemente de identificare ale unei comete.

Astronomii au putut să stabilească că noua cometă, denumită 2I/Borisov, drept omagiu adus descoperitorului ei, este alcătuită din praf cosmic, care are o culoare uşor roşcată, nucleul ei solid având o rază de aproximativ un kilometru.

Cometa ‘Oumuamua a fost identificată cu ajutorul  telescopului Pan-STARRS1 din Hawaii, de unde provine și numele ei, care înseamnă „mesager” în limba hawaiiană. Cometa are o lungime de aproximativ 400 de metri şi o lățime de 40 de metri. Ea a fost urmărită de mai multe telescoape de pe Terra, datorită calităţii sale extraordinare de prim obiect cosmic,  descoperit de oameni , care provenea dintr-un alt sistem stelar.

Cometele sunt compuse din gheaţă, materiale organice şi roci şi provin din foste stele şi nori interstelari.Când se apropie de Soare, gheaţa se transformă în gaze, amestecul de gaz şi praf cosmic formând coadă cometei, potrivit Agerpres.