Apariția spectaculoasă a unei cărți, în timpuri spectaculoase

Apariția spectaculoasă a unei cărți, în timpuri spectaculoase

Habent sua fata libelli. ”Soumission” (”Supunere”), cel mai nou roman al lui Michel Houellebecq, este, neîndoielnic, o carte cu destin. Iată, de pildă, cum a apărut pe lume.

În decembrie 2014, editura Flammarion a anunțat data lansării noului roman scris de Michel Houellebecq: 7 ianuarie 2015. Încă înainte de această dată, conținutul romanului a început să apară pe site-uri obscure. Era pentru prima dată în istoria literaturii franceze cînd conținutul unui roman apărea piratat înainte de lansarea romanului pe piață. În general, pirații francezi sînt prudenți: se piratează doar ceea ce se dovedește că are succes. În cazul lui „Soumission”, pirații s-au grăbit pentru că mergeau la sigur. De vreo 10 ani, cu romanele lui Houellebecq, în general, se merge la sigur.

În America Latină, fenomenul piratării înainte de lansare există deja de cîțiva ani buni. Lucrările noi ale marilor staruri ale prozei sud-americane se transportă de la editură la tipografie și de la tipografie la librării în mașini de valori escortate de poliție, căci pirateria literară a ajuns, nu o dată, sport sîngeros în lumea unor Garcia Marquez, Vargas Llosa ori Carlos Fuentes.  În Franța, însă, abia acum, cu ”Soumission”, a început piratarea cărților înainte de lansare.

În orice caz, în ziua lansării, autorul a început de dimineață să facă turul posturilor de radio și de televiziune pentru promovarea cărții. Doar că, în aceeași zi, la 11,30, a avut loc masacrul de la Charlie Hebdo. Houellebecq a oprit imediat promovarea cărții și poliția l-a luat de îndată sub protecție, scoțîndu-l pentru cîteva zile din Paris. Vînzările cărții au atins repede cifre record: în primele cinci zile s-au  vîndut 120.000 de exemplare. Povestea apariției lui ”Soumission” include două coincidențe care dau fiori. Prima: coperta ultimului număr făcut de redacția lui Charlie Hebdo înainte de masacru se referea la Houellebecq și la romanul său. Scriitorul era caricaturizat și profeția lui, cum că în 2022 Franța va vota ca președinte pe candidatul Frăției Musulmane, era ridiculizată. Chiar în ședința de redacție a lui Charlie Hebdo pe care teroriștii au suprimat-o sîngeros se discuta, în contradictoriu, despre ”Soumission”. Unora le plăcuse cartea, altora nu. A doua coincidență: vorbind despre felul în care islamul ajunge să domine și să schimbe Franța, ”Soumission” este, cumva, despre ceea ce s-a întîmplat la Charlie Hebdo. Carnagiul din redacția săptămînalului satiric indică o cale: cea brutală, cu sînge și teroare, cu arme și decapitări. ”Soumission”, însă, vorbește despre același lucru, dar propune un scenariu soft, amical, negociat și, de aceea, cu mult mai probabil. Franța poate fi cucerită de islam cu sofisticată perversiune, cu inteligență și propagandă fină, folosindu-se propriile ei slăbiciuni (pe care, altfel, le etalează drept calități). Nu e nevoie că ucizi înfiorător, ca la Charlie Hebdo, e suficient, de pildă, să gîdili egoismul francez ori să repui în discuție fundamentele familiei, permițînd – fără să obligi pe nimeni, Doamne ferește! – poligamia.  În general, nu trebuie să obligi pe cineva să treacă la islam pentru că asta ar naște opoziții. Lasă-i în pace, că sînt atît de slabi în propria lor identitate încît trec la islam de bunăvoie! Din oportunism (mulți), din snobeală (unii), de năuci ce sînt (alții), sau pur și simplu pentru că s-au săturat de viața asta și vor un alt început, radical și complet rupt de angoasa pe care, ca buni occidentali, o trăiesc. Important este să le arăți că islamul de blînd și negociabil. Te vor crede.

Ne puteți urmări și pe Google News

Romanul lui Houellebecq este acum, la șase luni de la apariția sa în Franța, cartea momentului în Europa. Peste tot se discută despre ea. Faptul că editura Humanitas l-a publicat deja, într-o excelentă traducere, indică o îmbucurătoare vivacitate a pieței noastre de carte care, iată, este conectată direct la piața europeană. Știu, veți spune că este doar cazul cărților marilor staruri literare. Dar e bine și așa.

Michel Houellebecq este cel mai important martor mărturisitor al lumii noastre de azi. Dacă peste o mie de ani cineva va vrea să afle ce probleme avea bărbatul european la începutul secolului al XXI-lea, cum era alcătuirea lui interioară și, mai ales, în ce lume trăia, la Houellebecq va merge. Studiile de sociologie, psihologie și antropologie care ies pe bandă rulantă nu vor putea ilustra nici măcar o zecime din întregul omenesc pe care acest mare scriitor îl cuprinde într-un singur roman al său. Despre ”Soumission”, vorbim și mîine.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.