Adulţii pot scăpa de defectele grave ale dinţilor cu aparate dentare. Preţurile pornesc de la 500 de euro.
Defectele dentare se pot corecta la orice vârstă, atât timp cât dinţii sunt sănătoşi. Aparatul dentar, pe care îl purtau până nu demult doar copiii şi tinerii, este astăzi luat în considerare de foarte mulţi adulţi. Unii dintre ei decid să apeleze la această soluţie în aceeaşi perioadă în care şi copiii lor poartă aparat dentar.
Aparatele pentru adulţi seamănă cu cele pentru copii, iar tehnica modernă le face foarte uşor de purtat. Chiar şi din punct de vedere estetic, ele nu sunt o problemă: sunt foarte discrete şi, mai mult, afectează nesemnificativ vorbirea.
Cine are nevoie de aparat dentar
Medicul stomatolog este în măsură să decidă dacă şi ce tip de aparat ar trebui să folosiţi pentru rezolvarea problemelor dentare. Conform specialiştilor din domeniu, pot apela la această soluţie persoanele care se confruntă cu una din următoarele situaţii: atunci când dinţii de sus şi cei de jos "nu se întâlnesc" corect, dacă aveţi dinţii strâmbi sau disproporţionaţi unul faţă de celălalt ori cu spaţii mari între ei, când maxilarele sunt disproporţionate unul faţă de celălat sau faţă de mărimea întregii feţe.
De asemenea, aparatul este indicat şi în cazul în care aveţi dureri la nivelul maxilarelor, dacă întâmpinaţi dificultăţi la mestecare şi dacă vi se întâmplă în mod repetat să vă muşcaţi, fără intenţie, obrajii sau limba.
Dinţii nealiniaţi favorizează apariţia cariilor şi a gingivitei
Problemele ortodontice nu vor trece de la sine, iar dacă nu se tratează din timp corectarea lor va fi mult mai dificilă şi, implicit, mai costisitoare.
"Necorectarea acestor defecte este mai mult decât o problemă de estetică şi face mestecarea alimentelor dificilă sau chiar imposibilă, ori poate duce la afecţiuni ale gingiei şi dureri mari la încheieturile maxilarelor. În plus, dinţii nealiniaţi sunt greu de spălat şi de curăţat, favorizând apariţia cariilor sau a gingivitei", atrage atenţia dr.Alexandru Darie, ortodont la Clinica "DentEstet" din Bucureşti.
Mergeţi la control la fiecare şase săptămâni
Aparatul dentar este în general confortabil şi nu pune presiune pe dinţi, dar implică o igienă mai atentă, pentru că bracketurile (elemente metalice care se fixează pe dinţi) pot favoriza apariţia cariilor şi a bolii periodontale. În timp ce purtaţi aparatul puteţi mânca orice, mai puţin alimente lipicioase şi tari.
"Sunt interzise bomboanele, caramelele, guma de mestecat şi alte alimente lipicioase sau tari. Dacă vreţi să mâncaţi morcovi, mere ori carne tare trebuie să le mărunţiţi bine", este sfatul medicului Darie.
Odată aplicat aparatul, este indicat să mergeţi la control o dată la aproximativ şase săptămâni. Medicul reglează aparatul în funcţie de rezultatele înregistrate până în acel moment. "Aparatul este activ trei săptămâni, după care două-trei săptămâni acţionează pasiv, dinţii sunt lăsaţi să se odihnească. Nu este recomandat să aplici o forţă continuă pe dinţi. Pentru un tratament ortodontic simplu trebuie să veniţi la controale cam şase luni, iar pentru un tratament complex de aliniere plus corectarea muşcăturii incorecte este nevoie de consultaţii timp de un an-doi", adaugă medicul Alexandru Darie.
Există mai multe tipuri de aparate dentare: metalic, ceramic şi lingual (invizibil). Aparatul lingual este şi cel mai estetic, arcurile fiind aplicate pe faţa interioară a dinţilor. Specialiştii spun că acest aparat este şi cel mai eficient, pentru că medicii pot şti de la început cum vor arăta dinţii.
Preţuri cuprinse între 500 şi 2.500 de euro
"Aparatul lingual îţi permite să anticipezi rezultatul, adică aspectul final al dinţilor, încă din faza de construcţie. În cazul celorlalte aparate dentare, nu vom şti exact care vor fi rezultatele, putem doar să le aproximăm".
Aceste aparate sunt însă şi cele mai scumpe, preţul lor ajungând şi la 2.500 de euro. Cele clasice pornesc de la 500 de euro, precizează ortodontul.
Aparatele ceramice se colorează de la alimente
Aparatele dentare metalice sunt cea mai ieftină metodă de îndreptare a dinţilor. Dezavantajul este că elementele metalice (bracketuri) sunt lipite pe exteriorul dinţilor, ceea ce face ca purtarea aparatului să fie vizibilă.
Dacă doriţi să apelaţi la o variantă mai discretă, puteţi opta pentru aparatele ceramice, care sunt aproape invizibile şi se potrivesc culorii dinţilor. Este posibil ca, pe parcursul tratamentului, aparatele ceramice să se coloreze de la alimente, şi va trebui să renunţaţi la consumul de cafea, ceai şi băuturi colorate. "Necorectarea problemelor ortodontice face mestecarea dificilă, ori poate duce la afecţiuni ale gingiei şi dureri la încheieturile maxilarelor" ALEXANDRU DARIE, medic ortodont
APARATE LINGUALE
Aparatul invizibil de tip "low cost"
Aparatele linguale sunt de două feluri: personalizate şi standard, iar diferenţa de preţ între cele două este dublă. Cu aparatul standard se pot trata doar problemele mici ale danturii.
"Icognito este un aparat individualizat, cu bracketuri din aur, iar componentele lui sunt obţinute în laboratorul din Germania pe seama amprentei dinţilor. În cazul în care alegeţi acest aparat, este nevoie de controale mai dese, la patru săptămâni", precizează dr. Iana Dilă, ortodont la Clinica "Velvet Dental" din Bucureşti.
Există şi aparate linguale produse în serie, după valorile medii ale dimensiunilor dinţilor, care se potrivesc tuturor pacienţilor. Acest sistem poate corecta însă doar probleme mai puţin complicate. "De exemplu, am avut rezultate excelente în alinierea dinţilor din faţă. Muşcătura incorectă nu poate fi corectată", adaugă medicul Dilă.
Preţul unui aparat dentar invizibil "Icognito" este de 3.000 de euro pentru o arcadă, în timp ce aparatul standard costă 1.200 de euro pentru fiecare arcadă.