Apar „eroii” negazați și uscați ai mitingului Diasporei. Politicienii strâng roadele din Piață
- Cora Muntean
- 14 august 2018, 00:00
După declarațiile iritante ale politicienilor PSD, care au aplaudat intervenția jandarmilor, i-au jignit și amenințat pe protestatarii pașnici, au apărut și politicienii „inocenți” care-i mângâie pe creștet, le oferă consultanță și le cer votul.
Iohannis, mesaj de candidat la Președinție, nu de președinte
Președintele Klaus Iohannis a avut prima intervenție publică directă de la evenimentele din Piața Victoriei. Șeful statului a criticat modul de acțiune al Jandarmeriei, precum și felul în care a acționat Guvernul. Președintele a apreciat că protestul a fost unul legitim, deși nu avea nici organizatori și nici autorizație, și că „violența și reprimarea brutală a manifestațiilor nu sunt acceptate sub nicio formă”. „Violența împotriva cetățenilor care se opun Guvernului caracterizează un regim autoritar, nu o Românie europeană. Există și un plan politic. În orice țară cu oameni responsabili aflați la conducere, până la aceasta oră am fi avut cel putin o demisie”, a spus președintele. Șeful statului a atras atenția Opoziției că trebuie să fie pregătită de lupta electorală, deoarece președintele crede că majoritatea românilor doresc schimbarea. „Alternativa nu vine de la sine, doar lucrând cu determinare și înțelepciune. Stă și în mâinile opoziției responsabilitatea de a asigura un echilibru. Este nevoie de un dialog susținut între toate forțele de opoziție”, a afirmat Klaus Iohannis. Președintele a mai spus că în ciuda presiunilor pe care le face PSD, va continua lupta împotriva corupției.
Dacian Cioloș, în goană după capital electoral
După ce a fost lansată ipoteza că Dacian Cioloș își va anunța candidatura la Președinție la mitingul Diasporei, politicianul, văzând probabil amploarea pe care a luat-o manifestația, a renunțat, însă acum apasă pedala de accelerație în goana după capital electoral.
La două zile după tragicele evenimente din Piața Victoriei, fostul prim-ministru tehnocrat a anunțat că Platforma România 100, împreună cu alte organizații, a depus la Parchet un denunț penal în care solicită începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, împotriva ministrului de interne, Carmen Dan, prefectului capitalei, Speranța Clișeru și conducerii Jandarmeriei.
Cioloș, care nu a fost în Piață, se luptă eroic pe Facebook, unde distribuie un model de plângere penală individuală pentru cei care vor să reclame jandarmii la Parchetul Militar.
În așteptarea finalizării procesului juridic, for ma țiunea lui Cioloș, „Mișcarea România Împreună”, care încă nu este un partid politic cu acte în regulă, lansează inițiative cetățenești pentru cucerirea Diasporei, printr-un alt „erou” al MRÎ, fostul ministru tehnocrat, Vlad Voiculescu. Acesta începe să strângă un milion de semnături pentru a dubla numărul parlamentarilor pentru Diaspora.
Cu miting pe miting călcând
PSD se pregătește de un alt miting, ca răspuns la mitingul Diasporei. Secretarul general al formațiunii, Codrin Ștefănescu, invocă din nou presiunea liderilor din teritoriu pentru a organiza un alt miting la București. Politicianul aplaudă și elogiază evenimentul organizat de ei în 9 iunie, „când nu s-a întâmplat niciun fel de incident”. „A fost pur şi simplu un miting pentru a arăta forţa unei majorităţi şi a poporului român, care iese la vot şi la urne şi decide ceva prin votul respectiv”, a spus Ștefănescu. Ludovic Orban vrea comisie de anchetă
Ludovic Orban susține că violențele de vineri seara au fost premeditate și că președintele PSD, Liviu Dragnea, nu este străin de asta. „Declaraţiile lui Dragnea din perioada premergătoare mitingului arată că Dragnea ştie în ce măsură sunt pregătite forţele de ordine, fără să aibă nicio calitate în ceea ce priveşte organizarea Jandarmeriei şi forţelor de ordine, în care lansează false avertismente privitoare la eventuale violenţe la aceste mitinguri”, susține Orban.
USR, parte activă
Politicienii din USR au fost cei mai pragmatici. După ce nimeni nu și-a mai asumat mitingul, au declarat că organizează „Zilele Diasporei”. Au fost prezenți, cu măsuța, în mijlocul mitingului pentru a strânge semnături în campania „Fără penali”. De asemenea, au aderat la inițiativa PNL, de formare a unei comisii de anchetă și au făcut denunț penal la Parchet împotriva Jandarmeriei, ministrului de Interne și prefectului de București.
Diaspora, monedă de schimb
Președintele Federației asociațiilor de români din Europa, Daniel Țecu a transmis clasei politice un mesaj. „Rugăm toată clasa politică să nu mai folosească Diaspora ca monedă de schimb în luptele lor interne! Poate că acesta este momentul ca Statul Român să se trezească. Cerem președintelui, prim ministrului, instituțiilor statului să creeze urgent o strategie pentru stoparea plecării românilor din țară, și de întoarcere acasă a celor care sunt plecați”, se arată în mesajul transmis.