Apa de la robinet strică gustul cafelei. Greșelile pe care le facem, explicate de un expert

Sursă foto: Arhiva EVZ

Prepararea cafelei poate să pară un lucru foarte ușor de făcut, dar pentru a te bucura de gustul acesteia ar trebui să urmezi câțiva pași simpli. Specialiștii au explicat de ce nu trebuie să folosești apă de la robinet.

Thomas Steinke, specialist în cafea, a explicat cât de importantă este apa potrivită când preparăm această băutură. Pentru a te bucura de gustul perfect al cafelei ar trebui să folosești o apă care între cinci și opt niveluri de duritate carbonatată. Aceste intervale sunt optime pentru prepararea cafelei.

În același timp, șeful academiei de cafea de la prăjitoria de cafea Dinzler din Irschenberg, Bavaria, a explicat că apa mai moale lasă acizii să domine în cafea, iar apa mai dură împinge substanțele amare în prim-plan. Thomas Kraft de la Școala Germană de Barista din Fürstenfeldbruck susține că o duritate carbonatată de trei până la șase și un pH între 6,5 și 7,5 al apei sunt niveluri ideale.

Apa de la robinet influențează gustului cafelei

Apa de la robinet poate influența gustul cafelei. Nu toată lumea are acasă un filtru de apă sau un detartrant profesional pentru a scoate din duritatea apei. Totuși, și filtele normale cu flux continuu cumpărate din orice magazine pot fi de mare ajutor. Steinke a explicat că este mult mai bine să folosești acest filtru decât să pui apă de la robinet.

Ce apă trebuie să folosești pentru cafea / Sursa foto: Dreamstime.com

În plus, apa filtrată ajută și aparatul, care nu se va mai umple de calcar. Baristul Thomas Kraft recomandă să folosim un sistem de filtrare care să rămână instalat permanent la punctul de extracție a apei. Este important de precizat că furnizorii locali de apă pot comunica ce grad de duritate are apa de robinet din diverse zone.

„Aceste filtre oferă mult mai mult confort și sunt, de asemenea, mai ieftine pe termen lung decât sistemele de filtrare de masă.”, explică Kraft.

Sfaturi importante pentru prepararea cafelei

Specialiștii în cafea au explicat că este foarte important ca apa să fie proaspătă. În cazul în care aveți un aparat cu un rezervor mare de apă, este ideal să schimbați apa în mod regulat. În ceea ce privește folosirea apei minerale îmbuteliate pentru cafea, Steinke consideră că este o variantă, mai ales, pentru cei care locuiesc în zone în care apa este clorurată.

„Apa minerală îmbuteliată este o opțiune. Trebuie să remarc și că există var în ea. Prin urmare, curățarea regulată a mașinii de cafea este importantă. Și nu se face doar cu un filtru de apă sau cu o apa minerală, deși ajută.”, a mai spus Thomas Steinke pentru Chip.de.