Seceta se simte mai acut ca oricând. Pentru zeci de mii de oameni din județul Gorj, apa potabilă se distribuie, în aceste zile caniculare, cu porția. Motivul raționalizării ar fi consumul crescut, dar și faptul că mulți își udă grădinile în mod excesiv, ca să le salveze de pârjol.
Astfel, apa vine la robinete cu porția. Cum și multe fântâni au secat, gorjenii se descurcă așa cum pot. Autoritățile spun că raționalizarea este necesară și pentru refacerea rezervei de apă din rezervor/sistemul de distribuție.
La aproape 40 de grade și într-o perioadă săracă în precipitații, oamenii din localitatea Scoarța, județul Gorj, se chinuie să găsească apă pentru gospodărie. Comuna are o rețea publică de alimentare cu apă. Însă, în această perioadă, apa curge la robinete după program: o zi da, una nu!
Cei mai mulți cumpără de la magazin pentru băut, în timp ce câțiva se bucură că fântânile lor nu au secat încă, anunță stiri.tvr.ro.
Si în alte județe din țară situația este asemănătoare
Confruntate cu o astfel de situație, societățile de distribuție a apei potabile fac apel la oameni în această perioadă. Îi roagă să nu își spele mașinile și să nu își ude grădinile, ca să nu ajungă în situația în care alimentarea să fie oprită.
Temperaturile caniculare, dar şi codurile meteorologice din aceste zile sunt principalul motiv pentru care s-a luat decizia de raţionalizare a apei potabile în mai multe localităţi din ţară.
În Botoşani, spre exemplu, autorităţile fac apel la cetăţeni să folosească apa numai pentru consum menajer, nu pentru udarea culturilor, a gazonului sau umplerea diverselor bazine.
În mai multe comune din ţară, locuitorii au parte de apă doar în anumite perioade orare. Spre exemplu, în comuna Dobroteşti, din Teleorman, consumatorii au acces la alimentarea cu apă doar 11 ore pe zi.
În judeţul Buzău, situația a început să genereze tensiuni sociale. Localnicii din Manasia şi Aldeni au organizat deja un protest în fața primăriei Cernăteşti, doar pentru a cere apă. Ca să aibă ce le furniza abonaţilor, Compania de Apă a decis să livreze apa cu porţia, patru ore pe zi, dimineaţa şi seara.
Potrivit CNSU, operatorii trebuie să asigure furnizarea apei potabile cu întreruperi minime în această perioadă pandemică.