Apa din PLOIEȘTI. Altă DANDANA!

Apa din PLOIEȘTI. Altă DANDANA!

Ploieștenii din zona de vest au sesizat pe data de 7 ianuarie că apa de la robinet are un miros neplăcut și că în urma fierberii rezultă un reziduu albicios

Conferențiarul universitar doctor Silviu Gurlui, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, a primit mostre de apă de la oamenii din Ploiești și le-a analizat, relatează colegii de la ziarulincomod.ro. În urma testelor, acesta spune că la data respectivă apa care curgea la robinetele din Ploiești era poluată și lăsa un praf alb după fierbere, cu structură fibroasă, care conținea aluminat de sodiu, polimeri derivați, dar și alte substanțe.

Raportul tehnic de pe Facebook

„Ce a conținut apa poluată din Ploiești din rețeaua de distribuție, zona de vest pe 7 ianuarie? Raport tehnic. Citiți cu rabdare! După fierberea probei de apă caldă avem un praf alb, cu structura fibroasa si contine:

-aluminat sodiu (NaAlO2/Na2OAl2O3)

-polimeri derivați (polimeri complexi – Na7Al3O8, Na17Al5O16 și NaAl11O17)

-compuși de coagulare conținând numeroase minerale precum și substanțe cu structuri nitrilice de tipul aldehidelor și a cianurilor metalelor alcaline (cianura de potasiu, KCN). 

-compusi minerali sub forma unor săruri metalice (aluminați, carbonați, azotați, cloruri, cianuri) precum și unii compuși organici de genul produșilor de curățire și aldehide (formaldehida în special).

-aditivi folosiți în benzine și motorină, fie drept catalizatori sau ca produși de curățire ai motorului (subtanțe tensioactive/tip detergenți). Aceștia sunt identici cu cei analizați în apele de spălare a arsurii depuse pe toba de eșapament a mașinilor diesel, fiind regăsiți și în diverse alte probe de apă de ploaie colectate din Ploiești dar și din Iași. Pe lângă aluminatul de sodiu, produșii tip catalizatori pentru combustibili lichizi și produșii de curățire a motorului din benzine și motorină, s-au evidențiat săruri de amoniu, sulfați, azotați, iar în timpul fierberii degajarea de substanțe gazoase și anume: clor (Cl2), dioxid de azot (NO2), dioxid de carbon (CO2), formaldehidă (HCHO) precum și o serie de alți compuși volatili.

Mirosul descris ca „intepator” de catre localnici este dat de amoniacul degajat, rezultat din sarurile de amoniu din apa.

Care sunt potentialele surse?

Aluminatul de sodiu fi folosit pentru:

a)tratarea apelor în scopul dedurizării și anume pentru eliminarea metalelor din apă (Ce, Ba, Cu) și pentru îndepărtarea siliciului;

b)în construcții pentru accelerarea întăririi cimentului. O proprietate importantă a sa este aceea de coagulant sau agent de floculare (precipitare), motiv pentru care îl face utilizabil în tratarea apelor, respectiv limpezirea acestora ca urmare a precipitării (solidificării unor substanțe din apă) permițând separarea și filtrarea acestora prin diverse metode.

În mod normal, aluminatul de sodiu ar trebui folosit doar la tratarea apelor industriale, controlat, iar tratamentul trebuie să fie urmat de filtrare și să nu se mai regăsească în apa ajunsă în rețeaua de distribuție a apei calde și reci furnizate pentru uz casnic. Toate acestea arată un grad ridicat de impurificare a apei de la robinet care, împreună cu determinările de duritate (250 d, respectiv 3.6 – 4.5 mol/m3) arată că prezența aluminatului de sodiu este una accidentală, din neglijență, iar nu una rezultată din procesul de curățire (tratare) a apei”, a postat conferențiar universitar doctor Silviu Gurlui pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News