Creșterea temperaturilor ar avea drept consecință înmulțirea comportamentelor dăunătoare și ar favoriza tulburările sociale.
De secole se bănuiește că vremea caldă modifică comportamentul oamenilor. Primele studii asupra fenomenului au apărut la sfârșitul secolului XIX, odată cu primele statistici de încredere privind fenomenul infracțional, scrie BBC.
Oamenii de știință consideră că de atunci dovezile în acest sens continuă să se adune.
Astfel, în Marea Britanie, între 2010 și 2018, media infracțiunilor cu violență a fost cu 14% mai mare atunci când temperatura a depășit 20 de grade, față de perioadele în care aceasta era sub 10 grade.
În Mexic, crima organizată este mai mare în perioadele calde.
În Africa de Sud, oamenii de știință au descoperit că pentru fiecare grad de temperatură în plus, numărul omorurilor crește cu 1,5%.
Tendințe similare ar fi fost observate și în Africa subsahariană, Taiwan, Statele Unite, Finlanda, Spania… și lista este lungă.
S-a descoperit chiar că temperaturile mai mari ar favoriza revoltele și tulburările sociale. Într-un studiu, oamenii de știință au urmărit revoltele din lumea întreagă, din 1791 până în 1880, și au constatat că marea majoritate a acestora s-au produs în lunile de vară.
De exemplu, în Europa, ele au fost mai susceptibile să aibă loc în iulie, în timp ce în America de Sud ele au fost mai dese în ianuarie.
Cercetări mai recente au confirmat legătura dintre mișcările sociale și temperatură.
O analiză a peste 7000 de evenimente pe 36 de ani a demonstrat că acestea aveau tendința să se producă în zilele cu vreme mai caldă și că, cu cât temperatura creștea, cu atât confruntările erau susceptibile să fie mai violente.
În fine, condițiile exterioare pot avea un impact și asupra automutilărilor. Un studiu asupra a 1.320.148 de sinucideri în douăsprezece țări a stabilit că temperaturile ambientale mai ridicate erau asociate unui risc crescut de suicid.
Motivul pentru care meteorologia are o influență atât de mare asupra comportamentului uman rămâne încă un mister total.
O ipoteză ar fi că vremea caldă și sufocantă, prin inconfortul provocat, duce la o stare generală proastă.
Ideea aceasta este susținută de descoperirea că temperatura ar putea influența creierul, ceea ce ar modifica întreaga noastră biologie.
În 2017, oamenii de știință din Finlanda au descoperit că cantitatea de serotonină prezentă în creier – o substanță chimică care reglează anxietatea, fericirea și starea generală – este legată de temperatura ambiantă.
O altă ipoteză este că vremea caldă mărește nivelul de testosteron, ceea ce ne face mai agresiv. Acest lucru ar explica în parte de ce, atunci când zilele încep să se lungească, apare un salt în incidența violenței sexuale și domestice.