Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat, marți, că bugetul nu poate susţine o creştere mai mare de 10% a pensillor. Astăzi, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, l-a contrazis: „Ar trebui să avem o poziție clară cât mai devreme cu putință. 10 la sută e o cifră pe care colegul meu probabil a fundamentat-o.

Sunt convinsă că se pot găsi soluții pentru chiar mai mult de atât, dar las specialiștii care au acces la finanțe. Noi le-am pus la dispoziție toate informațiile. Mi se pare util să se centralizeze toate datele.

Cred că pot fi optimizate anumite cheltuieli în sistemul public. E o cale. În același timp sunt de acord cu abordarea rațională care spune că trebuie să gestionezi un proces de mărire care să fie susținut și în anii viitori”.

Pe fondul acestor divergențe venite chiar din interiorul partidului și încolțit și de PSD, premierul Ludovic Orban a venit cu noi precizări deespre creșterea pensiilor.

El spune că acește creșteri vor fi acordate pe bază de „analize, de date, de prognoze serioase”.

„Noi lucrăm pe bază de analize, pe bază de date, pe baze de prognoze serioase, pe bază de studii de impact şi aşa mai departe. Primul lucru, să se facă analiza pe starea economică şi bugetară pe primele 6 luni, conform Legii responsabilităţii fiscal-bugetare.

Doi, trebuie realizată o prognoză pe termen mediu şi lung privind evoluţia economiei româneşti care să fie corelată cu perspectivele de evoluţie ale economiei europene în ansamblul său, pentru că România este indisolubil legată de economia Europei, 80% din schimburile comerciale le avem cu state din Uniunea Europeană. (…) În funcţie de aceste date, vom şti foarte clar care va fi decizia.

Vom creşte pensiile, dar vom creşte pensiile cu cât este posibil din punct de vedere al realităţii economice şi, mai ales, vom creşte pensiile, astfel încât să avem garanţia că pot fi plătite pensiile”, a declarat Ludovic Orban, miercuri, întrebat când va fi făcut anunţul privind majorarea pensiilor de la 1 septembrie.

El a mai adăugat că „nu pot fi plătite pensiile numai până la alegeri, aşa cum vrea PSD”, ci trebuie să existe garanţia că „pot fi plătite pensiile şi în 2021 şi în 2022 şi în 2023 şi în 2024”.

„Fără să afectăm bugetele necesare pentru proiectele de investiţii, fără să afectăm resursele financiare necesare pentru dezvoltarea economică, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, de energie, de sănătate, de educaţie, pentru că România are nevoie ca de de aer de investiţii majore în toate aceste domenii de activitate şi fără acest front investiţional riscăm să afectăm perspectivele de dezvoltare ale României pe termen lung. Ca atare, vom creşte pensiile, cu cât vom creşte pensiile, vom anunţa când vom avea datele necesare”, a conchis Orban, potrivit Agerpres.