Președintele PNL, Florin Cîțu, spune că vrea ca certificatul verde la muncă să fie obligatoriu pentru anumite categorii de angajați, cum sunt cei din sistemul medical.
Președintele PNL, Florin Cîțu, a explicat de ce susține obligativitatea certificatului verde pentru medici. În opinia sa, cel care se duce să se testeze nu are nicio granițe că acel cadrul medical şi-a făcut testul înainte.
Florin Cîţu: „Eu am spus la ce loc de muncă. Vreau pentru medici, pentru cei din sistemul de sănătate privat și public. Și am spus raționamentul: când mergi la medic ți se cere un test sau să fii vaccinat. Dar, în partea cealaltă nu este nicio garanție că cel care te tratează pe tine este vaccinat sau și-a făcut un test. Și e normal ca atunci când te duci să fii sigur că nu te infectezi, atunci când tu ai plătit din proprii bani un test, să te duci să beneficiezi de un serviciu medical”, a spus Florin Cîțu.
Cine este vinovat pentru această întârziere
Florin Cîţu este de părere că PSD este vinovat pentru tergiversarea adoptării proiectului de lege privind Certificatul verde COVID, iniţiativă blocată la Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, şi spune: „Din păcate, nu a fost susținut de actualii parteneri de coaliție atunci când a fost în Parlamentul României”, a concluzionat Florin Cîțu la Antena 3.
Florin Cîţu a mai spus că în cazul certificatului verde Covid tot ce contează este voinţa personală, apoi cea politică. Mai mult, el l-a invitat pe Alexandru Rafila să depună un proiect dacă are unul.
Ce cuprinde proiectul lui Alexandru Rafila cu privire la certificatul verde la locul de muncă
Proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19, asumat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, prevede că angajatorii din sectorul public şi privat au obligaţia de a solicita personalului cu care îşi desfăşoară activitatea certificatul ELECTRONIC COVID-19 la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.
De certificat vor beneficia atât cei vaccinaţi, fie cu doză completă fie cu cel puţin o doză, dar şi persoanele care se vor testa cu PCR sau test antigen. Cei care nu vor avea certificatul vor avea rapoartele de muncă suspendate, fără plata salariului, se mai prevede în proiect.
Când se ridică obligativitatea prezentării certificatului la locul de muncă
Obligaţia solicitării certificatului ELECTRONIC COVID-19 încetează în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:
a) scădere timp de 3 săptamâni consecutive a numărului de cazuri la nivel naţional
b) incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile la nivel naţional este mai mică de 1 la mie
15 vouchere pentru nevaccinaţi, plătite de stat
Proiectul prevede că personalul care nu e vaccinat anti-COVID beneficiază de 15 vouchere pentru testare antigen rapidă, pe perioada existenţei obligaţiei de a prezenta certificatul ELECTRONIC COVID-19, din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.