Evenimentul Zilei > Economie > ANUNŢUL făcut de ministrul Transporturilor privind autostrada Târgu Mureş- Iaşi – Ungheni
ANUNŢUL făcut de ministrul Transporturilor privind autostrada Târgu Mureş- Iaşi – Ungheni

ANUNŢUL făcut de ministrul Transporturilor privind autostrada Târgu Mureş- Iaşi – Ungheni

Proiectul pentru autostrada Târgu Mureş- Iaşi - Ungheni va fi reactivat în următoarele săptămâni, odată cu lansarea licitaţiilor pentru studiile de fezabilitate, a afirmat astăzi ministrul Transporturilor, Sorin Buşe.

„Vom lansa Târgu Mureş – Iaşi- Ungheni până la sfârşitul lunii noiembrie, Ditrău – Târgu Neamţ la fel, până la sfârşitul lunii noiembrie. Târgu Mureş – Ditrău, unde era studiul de fezabilitate oprit, l-am repornit acum, pentru că avem fonduri, deci se continuă cu studiul de fezabilitate. Tot acest coridor de la Târgu Mureş, Iaşi până la Ungheni o să fie lansat, reactivat în următoarele săptămâni. Lansăm licitaţiile pentru studiile de fezabilitate. Demarăm practic proiectele”, a explicat Buşe, citat de Agerpres. 

Potrivit acestuia, licitaţia pentru studiul de fezabilitate durează câteva luni, la care se adaugă alte nouă luni pentru realizarea studiului, deci "cam un an pentru aceste tronsoane care nu sunt foarte grele. Pentru tronsoanele mai complicate, cum este Ditrău- Târgu Neamţ, care trec peste munte, studiile de fezabilitate sunt mai complicate şi pot dura până la doi ani". 

În prezent, distanţa dintre Ditrău- Târgu Neamţ de parcurs cu maşina este de 104 km şi se realizează în circa 2 ore. 

În ceea ce priveşte drumul expres Ploieşti – Paşcani, ministrul a declarat că mai sunt de clarificat câteva observaţii făcute de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pe marginea proiectului. „Pentru drumul expres Ploieşti – Paşcani noi am transmis deja acum câteva săptămâni la ANAP documentele care ne-au fost întoarse cu câteva observaţii, pe care noi le tratăm şi, în următoarele zile le trimitem. Sperăm ca, într-o săptămână, maxim, să clarificăm cu ANAP neclarităţile şi să lansăm în licitaţie acest proiect”, a spus ministrul Transporturilor. Acesta a precizat că traseul va fi Ploieşti – Buzău, Focşani – Iaşi- Paşcani. "Va fi un drum separat de E85. Strategia este la fel ca la autostrada A2: cauţi să nu construieşti pe acelaşi traseu. Ideea e să oferi altă variantă", a subliniat Sorin Buşe.

Potrivit Masterplanului de Transport aprobat de Guvern, autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni se va compune din două secţiuni: Târgu Mureş – Târgu Neamţ, cu termen de finalizare 2026, respectiv Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, cu termen de finalizare 2020.