Anunțul momentului pentru șoferi! Riscă amenzi pe măsură. Ce sunt obligaţi să facă

Sursa: Linqong | Dreamstime.com

Chiar dacă din punct de vedere calendaristic suntem în primăvară, vremea este capricioasă la început de martie, iar ninsorile și-au făcut apariția în multe zone ale țării. Șoferii trebuie să folosească în continuare cauciucuri de iarnă.

Reprezentanții Registrului Auto Român (RAR) au anunțat, miercuri, că șoferii au nevoie de anvelope de iarnă, dacă situația meteo impune acest lucru. Chiar dacă, din punct de vedere calendaristic suntem în plină primăvară.

Șoferii sunt obligați să respecte această regulă, chiar dacă e primăvară

„Legislația din România prevede că este obligatorie dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă atunci când se circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă. Așadar, legea NU face referire exclusiv la perioada de iarnă. Registrul Auto Român precizează că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională”, au anunțat cei de la RAR.

„Când reveniți la anvelopele de vară, să cereți personalului din atelierele autorizate să verifice starea și uzura cauciucurilor pe care urmează să le montați, pentru a vă asigura că sunt în condiții optime”, a mai fost mesajul pe care l-au transmis cei de la RAR, într-o postare pe rețelele de socializare.

Ce spune Codul Rutier despre posibilele sancțiuni

Conform prevederilor cuprinse în Codul Rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii în momentul apariției zăpezii, a poleiului și a înghețului În art. 102, alin. 1, punctul 28, se stipulează următoarele:

„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpada, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar in cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.

Anunțul făcut de Poliția Rutieră

„Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Ele se identifică ușor, datorită prezenței pe laterale a literelor M și S, sub forma: M+S, M.S., MS sau M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ‘all season’. Este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, transmitea Poliția Rutieră înaintea începutului sezonului rece.