Schimbare importantă privind încasarea pensiilor. Vârstnicii care s-au retras de pe piața muncii își pot încasa veniturile aferente pensionării direct pe card, fără a mai fi nevoiți să aștepte poștașul. Promisiunile din partea guvernanților cu privire la acest demers au fost îndeplinite. Totuși, datele de la Ministerul Muncii arată că în România există mulți pensionari care încă își primesc banii prin mandat poștal.
Deși pensionarii au posibilitatea de a primi banii direct pe card, fără a mai fi nevoiți să aștepte după mandatul poștal, mulți dintre aceștia își ridică banii apelând la vechile metode, arată un document din cadrul Ministerului Muncii. Potrivit informațiilor furnizate de Casa de Pensii, 53,36% dintre pensionari nu încasează suma de bani de care beneficiază în urma retragerii de pe piața muncii pe card.
53,36% dintre pensionari încă așteaptă mandatul poștal
„Conform datelor existente în bazele de date de plată gestionate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), instituție publică aflată sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), la nivelul lunii de plată martie 2022 distribuirea numerica pe modalități de plată a drepturilor plătite în sistemul public de pensii este:
- numărul beneficiarilor sistemului public de pensii pentru care drepturile se achită prin mandat poștal este de 2.673.631, respectiv 53,36% din total;
- numărul beneficiarilor sistemului public de pensii pentru care drepturile se achită prin cont curent sau cont de card la băncile cu care CNPP are încheiate convenții în acest sens este de 2.336.549, respectiv 46,64% din total”, arată un document al Ministerului Muncii, consultat de Capital.
Ce trebuie să facă vârstnicii care vor să încaseze pensia pe card
„În vederea încasării pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adresează direct instituțiilor financiar-bancare, solicitând deschiderea contului. Contul se deschide pe numele clientului beneficiar de drepturi bănesti sau a reprezentantului său legal, la solicitarea acestuia sau, după caz, la cererea mandatarului desemnat de acesta prin procură specială, emisă conform legii. Dupa deschiderea contului, persoana interesată trebuie să se adreseze casei teritoriale de pensii de care aparține, cu o cerere însoțită de o copie a extrasului de cont. Aceste acte pot fi transmise, prin poștă, în original, în regim de scrisoare recomandată cu confirmare de primire”, arată CNPP, potrivit sursei citate.
Casa de Pensii realizează plăti către pensionari prin următoarele instituții bancare: ALPHA Bank; ATE Bank; BCR; BRD; CEC Bank; CREDIT EUROPE Bank; CREDITCOOP; FIRST Bank; GARANTI Bank; ING; IDEA Bank; INTESA SANPAOLO Bank; LIBRA Bank; OTP Bank; PATRIA Bank; PROCREDIT Bank; RAIFFEISEN Bank; BANCA ROMANEASCA; BANCA TRANSILVANIA; UNICREDIT Bank și VISTA Bank.