Vești deloc bune de la Bruxelles, acolo unde Oficiul European de Statistică dă în cap României cu rezultatele economice anunțate de guvernanți.
Vești deloc bune de la Bruxelles, acolo unde Oficiul European de Statistică dă în cap României cu rezultatele economice anunțate de guvernanți.
Dacă la nivel declarativ stăm bine și avem excedent, Eurostat vine cu cifre care dărâmă castelul de nisip ridicat de România, anunță Agerpres. Producția industrială a țării a fost, în luna iulie, în scădere cu 3,3%, cea mai semnificativă din rândul statelor intracomunitare. Este declinul momentului în UE și, deloc surprinzător, doar state din această parte a Europei mai înregistrează o asemenea scădere – Estonia are minus 2,9%, Letonia, minus 2,1%. În schimb, creșteri ale producției industriale au fost raportate în Croația (plus 4,9%), Portugalia (3,6%) şi Danemarca (3,5%).
La nivelul Uniunii Europene, producția de bunuri de capital a înregistrat un ușor avans, de 1,5%, la fel ca cea de bunuri durabile (care pot fi utilizate în mod repetat pe perioade lungi), care a crescut cu 1,2%, şi cea de bunuri de consum non-durabile (destinate a fi consumate imediat) - creștere cu 0,1%.
Comparația cu aceeași perioadă a anului trecut arată că producţia industrială a scăzut cu 2% în zona euro şi cu 1,2% la nivelul UE. Față de 2018, România a pierdut 5,2% din producție, în timp ce Ungaria, de exemplu, a raportat o creștere cu 8,7 procente.
Ce înseamnă aceste cifre pentru econonie? Analiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că perspectivele privind evoluţia PIB-ului în Uniunea Europeană va fi serios afectată de scăderea producţiei industriale.