Anunţul crunt pentru toţi românii! Urmează creşteri de preţuri galopante. Cei de la INS vin cu cele mai proaste veşti pentru 2022

Sursă: Dreamstime.com

Prețurile de consum în România continuă să înregistreze creșteri semnificative. Trendul ascendent al majorărilor se va menține chiar și peste circa jumătate de an. Abia spre finele lui 2022 am putea spera la vremuri ceva mai bune, însă pericolul ne pândește la orice colț. Iată ce dezvăluie Institutul Național de Statistică!

Inamicul nr. 1 pentru bugetele românilor, rata inflației, a atins un procent de 8,4% în ianuarie 2022 față de ianuarie 2021, arată datele publicate luni, 14 februarie, de către Institutul Național de Statistică (INS). Nivelul inflației este în strânsă legătură cu prețurile raportate în țara noastră, care au înregistrat, la rândul lor, o creștere galopantă.

Cu cât s-au majorat prețurile în anul 2022

Potrivit datelor publicate de INS, prețurile de consum s-au majorat, în luna ianuarie 2022, cu 1,5%, în comparație cu luna decembrie 2021.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2022 – februarie 2021) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2021 – februarie 2020) este 5,5%, arată INS.

Ce se întâmplă cu rata inflației

Trendul ascendent al majorărilor de prețuri nu se va stăvili. Momentan, rata inflației a atins un procent de 8,4%. Potrivit specialiștilor însă, și la vară se va menține un ritm accelerat de creșteri, astfel încât în perioada iulie-septembrie inflația va depăși 10 procente.

Rata inflației ar putea să scadă ușor, potrivit estimărilor, la finalul anului 2022, când ar urma să atingă un procent de 9,6%. Cu toate acestea, cifrele amintite sunt mai mari decât cele raportate anul trecut, când, în luna decembrie, rata inflației era de 8,2%.

Scumpiri la nivel mondial la grâu și produse lactate

În altă ordine de idei, țări din întreaga lume se confruntă cu crize economice majore. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunțat, la finele lui 2021, că indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea în luna noiembrie, pentru a patra lună consecutiv, stimulate de o cerere puternică pentru grâu şi produse lactate.

Laptele praf, untul şi pâinea sunt în mare parte responsabile de creşterea globală înregistrată în luna noiembrie, ca urmare a cererii puternice la nivel mondial şi a cotaţiilor ridicate la materiile prime agricole, în frunte cu grâul.

În ceea ce priveşte preţurile lactatelor, indicele calculat de FAO a înregistrat o creştere de 3,4% comparativ cu luna octombrie, în condiţiile în care „cumpărătorii încearcă să se aprovizioneze pe termen scurt pe fondul prognozelor referitoare la o înăsprire a pieţelor”, a arătat FAO.

De asemenea, preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3,1% în luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, în condiţiile în care preţul grâului a atins cel mai ridicat nivel de după luna mai 2011.

„Această creştere reflectă cererea puternică pe fondul livrărilor limitate, în special pentru grâul de calitate superioară, precum şi îngrijorările cu privire la ploile insuficiente din Australia şi posibilitatea modificării măsurilor de export în Federaţia Rusă”, a mai precizat FAO.