Evenimentul Zilei > International > Anunțul care pune pe jar Europa: „Regatul Unit dorește să se rupă total de UE”
Anunțul care pune pe jar Europa: „Regatul Unit dorește să se rupă total de UE”

Anunțul care pune pe jar Europa: „Regatul Unit dorește să se rupă total de UE”

Nu va exista o armonizare cu normele Uniunii Europene odată ce Regatul Unit va fi părăsit blocul comunitar, anunță ministrul de finanțe britanic, Sajid Javid.

Ministrul de finanţe britanic a avertizat companiile că trebuie să se împace cu ideea că nu va exista o armonizare cu normele UE după Brexit. Dat fiind faptul că sectorul de afaceri face presiuni pentru menținerea unui comerț fluid și fără taxe cu UE a spus clar că se dorește ruperea totală de Uniunea Europeană.

„Nu va exista o armonizare, nu vom respecta reguli, nu vom fi în piaţa unică şi nu vom fi în uniunea vamală – şi vom face acest lucru până la sfârşitul anului”, a declarat Javid, care a mai spus că sunt companii care vor avea de câștigat, iar altele de pierdut. Cu toate astea, este sigur că, pe termen lung, economia Marii Britanii „va fi una dintre cele mai de success de pe Pământ”.

Economia britanică post Brexit se bazează pe „capitalism uman”, spune Javid și aceasta se va reflecta în primul buget de stat, din 11 martie.

Ministrul de finanţe intenţionează să obţină creştere economică prin investiţii guvernamentale majore, în special în infrastructura regiunilor defavorizate, precum Midlands şi nordul Angliei, unde Partidul Conservator, din care Javid face parte, a înregistrat rezultate bune la scrutinul de luna trecută.

În viitor, se vor investi mult mai mulți bani în pregătirea specialiştilor. Pentru această măsură, Javid ia în considerare o creştere a impozitelor pe termen mediu cu speranţa de a stimula creşterea economică şi de a creşte productivitatea, informează Agerpres.