Aleksandr Lukașenko își dorește acces la Marea Baltică, iar Vladimir Putin este dispus să-l susțină în acest demers. Pentru a obține acces la Marea Baltică, însă, Belarus și Rusia ar trebui să intre în război cu NATO.
Vladimir Putin, a anunţat că a purtat o discuţie telefonică cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko. Discuția a vizat interesul Belarusului de a avea acces la Marea Baltică, după cum relatează CNN.
„Chiar astăzi am discutat cu preşedintele Belarusului pe această temă. Prietenii noştri din Belarus sunt interesaţi să fie prezenţi în Marea Baltică, interesaţi să îşi dezvolte propriile baze portuare. Ştiţi că şi eu îl susţin”, a spus Vladimir Putin.
El a făcut această declarație în timpul unei ceremonii de inaugurare a unui nou feribot rusesc, la care a participat virtual.
Vladimir Putin a spus că accesul Belarusului la Marea Baltică este important nu doar pentru această țară, ci și pentru Rusia, deoarece vor exista efecte economice benefice pentru ambele părți. El a precizat că este nevoie de sprijin pentru ca această inițiativă a lui Aleksandr Lukaşenko să fie pusă în practică.
„Sunt importante nu numai pentru Belarus, ci şi pentru noi, deoarece aceasta este dezvoltarea infrastructurii noastre, o creştere a transportului de mărfuri pe coasta noastră, pentru ţara noastră. În consecinţă, beneficiile Belarusului se vor extinde şi asupra economiei ruse. De asemenea, suntem interesaţi de acest lucru, aşa că vă rog să susţineţi toate aceste iniţiative”, a mai spus Vladimir Putin.
Amenințări la adresa statelor baltice
Accesul Belarus la Marea Baltică este blocat de Polonia, Lituania și Letonia astfel că, pentru a obține acest lucru, armatele lui Aleksandr Lukasenko și ale lui Vladimir Putin ar trebui să intre în război cu NATO. De altfel, țările baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, sunt printre cei mai preocupate de ceea ce se petrece în Ucraina.
Săptămâna aceasta, un oficial guvernamental ucrainean a declarat pentru CNN că serviciile secrete ucrainene indică „pregătirea Belarusului de a participa, poate, direct” la invazia rusească din Ucraina. Este posibil ca Vladimir Putin să fi făcut aceste declarații pentru a-l determina pe Lukașenco să-l urmeze în acest război.
Până la acest moment, trupele din Belarus nu s-au implicat în invazie, direct, iar oficialii americani susin că nu au identificat trupe belaruse „pregătite să se mute în Ucraina”. Dar, Belarus a permis ca trupele rusești aflate pe teritoriul său, sub pretextul unor exerciții militare, să invadeze Ucraina. Mai mult, oficialii din Kiev au acuzat că mai multe bombardamente asupra orașelor ucrainene au fost lansate de pe teritoriul acestui stat.