România deţine primul loc din Uniunea Europeană ca pondere a celor aflaţi în risc de sărăcie dintre persoanele ocupate, cu un procent de 15,7% în 2019, în condiţiile în care media UE era de 8,9%, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.
România ocupă locul doi în ceea ce priveşte ritmul de creştere a productivităţii muncii, dintre statele membre ale Uniunii Europene.
„Deşi situaţia s-a mai îmbunătăţit din 2015, continuăm să înregistrăm cele mai mari ponderi din UE ale angajaţilor expuşi riscului de sărăcie", precizează sursa citată.
În anul 2015, ponderea celor aflaţi într-o situație de risc de sărăcie era de 18,8%. Pe de altă parte, România ocupă al doilea loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte ritmul de creştere a productivităţii, după Irlanda. Aceasta se întâmplă în condiţiile în care, din anul 2010 și până în prezent, a fost înregistrată o creştere de 42,6%.
„Ideea conform căreia munca îţi asigură bunăstarea şi, implicit, oamenii săraci sunt cei care nu vor să muncească, este mai puţin adevărată în România decât oriunde în Europa. Toate aceste lucruri se întâmplă deşi în ultimii ani productivitatea angajaţilor din România a crescut în mod considerabil", comentează autorii infograficului.
România şi Bulgaria au cel mai mic PIB pe cap de locuitor
Într-un studiu Eurostat se arată că România şi Bulgaria rămân cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană din punct de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor. Cele două state vecine ocupă penultimul, respectiv ultimul loc în clasamentul Eurostat. Atât România cât şi Bulgaria sunt depăşite la acest capitol de Turcia, ţară candidată la aderarea în Uniunea Europeană.
Potrivit statisticilor, Bulgaria este cel mai sărac stat din Uniunea Europeană.
Dacă te gândești unde să te muți în țară, pe lângă București, cel mai bune condiții de viață sunt în județele Timiș, Cluj, Ilfov, Brașov și Sibiu. În schimb, nu la fel de bine o duc alte județe precum Vaslui, Buzău, Bacău, Piatra Neamț, Suceava sau Botoșani. La fel de prost o duc și românii care locuiesc în județele din sudul țării: Olt, Teleorman, Giurgiu sau Călărași, după cum relatează agerpres.ro