Sursele oficiale citate de Agerpres au spus că cei doi oficiali au subliniat că utilitatea acestui format a fost dovedită la summitul NATO de la Varşovia, de anul trecut. 

Totodată, cei doi şefi de stat au discutat despre coerenţa flancului estic şi a flancului nord-estic şi importanţa menţinerii abordării unitare a aliaţilor în relaţia cu Rusia. Discuţiile au vizat şi venirea trupelor poloneze în România în perioada următoare. 

Klaus Iohannis a avut, joi, scurte discuţii și cu lideri ai NATO între care preşedintele SUA, Donald Trump, cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul Canadei, Justin Trudeau. 

Scurtele discuţii au avut loc înaintea dineului de lucru al şefilor de stat şi de guvern din statele membre NATO care se desfăşoară la Bruxelles. 

După summitul de la Varșovia, care a avut loc pe 9 iulie 2016, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România a primit garanții suplimentare de securitate, odată cu decizia NATO de a consolida flancul estic al Alianței.

"Opțiuni pentru o prezență aeriană și maritimă consolidată a NATO (la Marea Neagră- n.r.) vor fi evaluate", se arată în Declarația finală a Summit-ului Alianței Nord-Atlantice de la Varșovia. Șeful statului a precizat atunci că România și-a îndeplinit toate obiectivele stabilite prin mandatul CSAT, motiv pentru care Summitul a fost "un succes". Țara noastră va găzdui o Brigadă multinaţională NATO, la care și-a anunțat contribuția Polonia, cu o companie, şi Bulgaria, cu un batalion. România s-a angajat să contribuie cu o companie de infanterie în Polonia aproximativ 200 de soldați).