În cadrul întrevederii, ministrul Apărării Naţionale i-a prezentat şefului statului Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017 – 2026, care prevede respectarea şi implementarea angajamentului politic asumat în 2015 de către toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an. 

„Proiectul, în forma sa revizuită actuală, va face obiectul prezentării în cadrul viitoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”, se arată în comunicat. 

Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026 stabileşte sistemele şi echipamentele planificate a fi achiziţionate prin Programul anual al achiziţiilor publice ale Ministerului Apărării Naţionale privind înzestrarea cu armament, tehnică de luptă şi materiale cu destinaţie militară. 

Adrian Ţuţuianu, a anunţat miercuri că proiectul de înzestrare a Armatei a fost refăcut şi că va fi prezentat în CSAT când preşedintele Klaus Iohannis va solicita acest lucru. 

„Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare s-a făcut la solicitarea mea, pentru a da consistenţă şi în cifre şi ce este în spatele cifrelor angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut şi atunci când domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet", a spus Ţuţuianu într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres, precizând că doar o parte din cei 2% din PIB pentru Apărare sunt destinaţi înzestrării.

Tot azi, ministrul Apărării a spus că și-a propus încă de când a preluat șefia ministerului să construiască „o relaţie instituţională constructivă cu preşedintele României, bazată pe respect, transperanţă şi corectitudine”. Declarația sa vine în contextul în care Țuțuianu a explicat că neinvitarea președintelui Klaus Iohannis la ceremoniile de Ziua Aviației a fost o gafă pe care și-a asumat-o. În același timp, ministrul a anunțat că va dispune efectuarea unei anchete interne ca să descopere cine este vinovat de această situație.

Te-ar putea interesa și: