Anunț în direct, la Antena 3! Veste fabuloasă pentru toți românii

Sursa foto: Dreamstime.com

Prețurile la energie electrică ar putea scădea pe piața europeană. Salvarea ar putea veni de la livrările masive de gaze naturale lichefiate din SUA. Mai multe nave au sosit în Europa într-un moment extrem de bun, când stocurile erau la cel mai mic nivel înregistrat în ultimul deceniu.

Europa ar putea ieși din criza energetică generată de Rusia. Salvarea ar putea veni de la navele care transportă gaze naturale lichefiate (LNG). Acestea au sosit în Europa într-un moment cum nu se poate mai bun, când stocurile au ajuns la cel mai mic nivel din ultimul deceniu, transmite Bloomberg, citat de Agerpres

Majorări de preț nu se vor mai înregistra momentan, asta datorită vremii mai calde din Europa Centrală, care crește producția ridicată de energia eoliană. Prognozele au dus la o scădere 8,2% a cotațiilor pentru energia electrică livrată în luna februarie pe piața din Germania. Prețul este unul de referință pentru întreg continentul.

Cotațiile la gaze naturale cu livrare pentru luna următoare au scăzut pentru a treia zi consecutiv la hub-ul TTF din Amsterdam.

“Preţul gazelor afectează direct preţurile energiei electrice în Europa, sunt cel mai semnificativ motiv al evoluţiei preţurilor astăzi”, a apreciat Bengt Longva, analist la StormGeo-Nena AS în Oslo.

Atât companiile mari consumatoare de energie, cât și gospodăriile din Europa au parte de un sprijin oferit de declinul prețurilor din ultimele zile. Încă din toamna lui 2021 aceștia se confruntă cu creșteri semnificative la facturile de energie.

În luna decembrie, exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA au înregistrat creșteri masive. Acest lucru s-a întâmplat în urma cererii extrem de ridicată venită din partea Europei.

Aproximativ jumătate din volumele record de LNG livrate de SUA luna trecută au mers spre Europa, în creștere față de 37% anterior, în 2021, conform datelor Refinitiv şi ale Administraţiei SUA pentru informații în domeniul energiei.

Luna trecută, aproximativ 7,15 milioane tone de LNG au fost livrate de 106 nave, potrivit datelor care analizează transportul maritim, depășind recordul înregistrat în luna mai 2021.

Aproximativ 30 de nave care transportă gaze naturale lichefiate se află în porturile din Marea Britanie, Olanda și Belgia. Alte 13 astfel de nave urmează că sosească din SUA.