Evenimentul Zilei > Economie > ANUNŢ IMPORTANT pentru românii cu CREDITE
ANUNŢ IMPORTANT pentru românii cu CREDITE

ANUNŢ IMPORTANT pentru românii cu CREDITE

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) atrage atenţia asupra faptului că ratele la bancă ar putea creşte, ca urmare a majorării indicilor de referinţă (ROBOR şi EURIBOR), aflaţi acum la minime istorice.

“Noi am atras atenţia că suntem în momente de minim istoric de dobândă. Sistemul bancar trebuie să fie atent în această perioadă la cum se construiesc portofoliile de active, pe niveluri minime de dobândă, mai ales în ceea ce priveşte creditele persoanelor fizice, în special cele care merg la un nivel mare de îndatorare, aproape de nivelul maximal permis de legislaţie”, a declarat preşedintele ARB, Sergiu Oprescu, citat de Agerpres. 

Potrivit acestuia, în prezent, reglementările obligă băncile ca, la acordarea unui credit, să îi arate clientului care a fost nivelul maximal al dobânzii de bază în ultimii 10 ani şi la cât ar putea ajunge rata dacă s-ar ajunge din nou la acel nivel. 

“În mod normal, unui client care vine astăzi la bancă i se arată, când semnează pentru un contract, că ROBOR-ul în ultimii 10 ani a avut nivelul maxim de … La nivelul respectiv se calculează un scadenţar care îi arată la cât ar putea să ajungă rata la dobânda respectivă. Genul acesta de abordare este legat de reglementarea europeană (Directiva 17 – n. r.), transpusă în legislaţia naţională. Tipul acesta de abordare este unul precaut, de prudenţă, şi arată clientului faptul că această dobândă de bază, ROBOR, variază. Acum trei ani era 4%, acum este 0,8% (ROBOR la 3 luni), în 2008 era 16%”, a subliniat Oprescu. 

Potrivit acestuia, dacă în trecut ar fi fost aplicată o astfel de abordare, probabil nu ar fi existat atâtea discuţii acum. 

“Învăţăm şi noi din ce s-a întâmplat în trecut. Poate că, dacă eram mai vocali în trecut pe subiecte legate de riscul valutar, de exemplu, poate că lucrurile erau mai comunicate, mai înţelese, poate că exista mai puţină incertitudine. Acelaşi lucru îl facem acum. Conştientizarea riscului, care poate să producă efecte contrare pe partea băncii şi pe partea clientului, este un element de prudenţă, pe care trebuie să îl luăm în calcul. Este bine să comunicăm pe subiect. A-l ascunde ar fi greşit”, a explicat preşedintele ARB.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: