Evenimentul Zilei > Politica > Anunț important despre majorarea pensiilor. Cine decide soarta pensionarilor
Anunț important despre majorarea pensiilor. Cine decide soarta pensionarilor

Anunț important despre majorarea pensiilor. Cine decide soarta pensionarilor

Potrivit ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, majorarea pensiilor din toamnă este o decizie complicată.

Cu toate acestea, Câțu a afirmat că „ în acest moment, acel capitol de cheltuieli are alocate sumele respective”.

El a fost întrebat dacă pensionarii ar trebui să se mai aştepte la majorarea pensiilor din septembrie, decizie luată în Parlament:

„Nu pot eu să vă dau un răspuns. Este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul. Dar în acest moment, acel capitol de cheltuieli are alocate sumele respective. Bineînţeles, asta duce la deficit şi îl vom finanţa până atunci.

Ce trebuie să ştie toţi românii este că nu va exista nicio problemă cu plata pensiilor aşa cum sunt astăzi, salarii, şomaj tehnic etc. Ce avem în plată lunar plătim la timp”, a declarat Florin Cîţu, la Digi24.

Ministrul Finanţelor a spus că în acest moment nu are un răspuns privind creşterea pensiilor.

„E nevoie de o dezbatere publică, situaţia economiei nu este dintre cele mai bune. Eu văd o revenire a economiei mai rapidă şi mai bună decât ne aşteptam. Ceea ce pot să spun este că vom face toate eforturile să plătim tot ce avem în buget, la timp şi vom aloca mai multe resurse în partea a doua a investiţiilor, din bani de la buget, de la instituţii internaţionale sau de la Comisia Europeană”, a menţionat Florin Cîţu.

De asemenea, ministrul Finanţelor a recunoscut că investitorii români şi agenţiile de rating se arată îngrijorate de posibilitatea creşterii pensiilor şi efectele pe care această măsură le-ar avea asupra întregii economii.

„Ceea ce ne-au spus agenţiile de rating, Consiliul Fiscal şi Banca Naţională este că există un risc mare referitor la stabilitatea financiară pe termen mediu şi lung dacă se merge în această direcţie. De fiecare dată când discut cu investitorii români acestă întrebare este pusă (n.red. Dacă se vor mări pensiile (…)

Problema cu creşterea pensiilor nu este creşterea în sine, pentru anul acesta. Problema este că vorbim de o lege care a trecut prin Parlament fără surse de finanţare. Aici este problema. În momente de boom economic poţi să închizi ochii, în momente de criză este foarte greu să faci acest lucru. Astăzi, în acest moment nu avem o decizie luată.

Mergem înainte cu ce avem în buget. Deficitul bugetare este mai mare, s-a dublat, pentru că a trebuit să includ 4 miliarde la sănătate şi vreo 8 miliarde pentru şomaj tehnic şi alte cheltuieli. Presiunea de pe pieţele financiare exista, dar ele au încredere că Guvernul poate duce lucrurile la bun sfârşit”, a mai spus ministrul de Finanţe, notează RomâniaTV.