Anunț devastator pentru fani. A murit „Cenușăreasa” muzicii lăutărești.

Anunț devastator pentru fani. A murit „Cenușăreasa” muzicii lăutărești.

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați lăutari din țară, Costel Geambașu, a murit după o suferință cumplită cauzată de o boală căreia nu i-a mai putut face față. Suferea de cancer de câțiva ani.

Informaţia a fost făcută publică în această seară de către colaboratori ai artistului.  La aflarea anunțului devastator, mai mulți colegi de breaslă au izbucnit în lacrimi.

Costel Geambașu s-a născut pe data de 18 ianuarie 1951, în satul Smârdan, județul Buzău.

Costel Geambaşu a făcut parte din Odeon, formaţie românească de muzică petrecere cu instrumente moderne electronice, înfiinţată în anii ’80 la Buzău.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Alături de celebrele “Azur” şi “Generic”, una dintre primele grupuri care au contribuit la apariţia muzicii de petrecere moderne, folosind ca sursă de inspiraţie muzica pop din ţările balcanice şi clasică lăutărească din România, trupa „Odeon” a îmbogățit panoplia formațiilor de gen din țară.

Componența a fost deosebit de fluctuantă în toată activitatea ei, singurul membru constant fiind cântărețul Geambașu.

Printre cele mai cunoscute piese interpretate de grupul Odeon se numără Trenul vieții, compoziție proprie (1984), Cenușareasa (1984), Cunoșteam Iubirea (1986), Copil De Suflet (1987) și Din prima zi când te-am văzut (1987) adaptare liberă a sârbei „Ne-am despărțit".

Piesele „America-i departe" (1984) și „Mavi mavi" (1986, preluare după turcul İbrahim Tatlıses) sunt dintre primele care folosesc un ritm de turcească macedonească în afara contextului muzicii lăutărești. Versurile cântecelor sunt în limbile română, dar ocazional și în alte limbi (greacă, aromână, turcă).

Solistul vocal al formației a fost Costel Geambașu, care a activat o vreme și în calitate de baterist (până în 1986).