Modificările care au fost luate în calcul pentru modificarea Codului Fiscal sunt următoarele: reevaluarea cotelor de TVA, impozitul pe locuințe în funcție de valoare, nu de numărul de proprietăți, eliminarea treptată a facilităților fiscale şi reevaluarea impozitelor și taxelor locale. Dar nu e totul, guvernanții vor să elimine evaziunea fiscală, prin digitalizarea completă.
Analizele guvernamentale privind modificările Codului Fiscal, începând cu anul viitor, includ o reevaluare a cotelor de TVA, introducerea impozitului pe locuinţă exclusiv în funcţie de valoarea acesteia şi nu de numărul de proprietăţi, precum şi eliminarea treptată a facilităţilor fiscale, o cerinţă din PNRR care trebuie atinsă. Oficialii vor să elimine şi evaziunea fiscală, prin digitalizare.
Ce li se pregătește românilor începând cu anul viitor
Guvernul îşi propune reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor din TVA. De asemenea, urmăreşte reducerea evaziunii fiscale prin e-facturare, precum şi prin radarul mărfurilor şi mai buna conformare fiscală, ceea ce va conduce la reducerea decalajului dintre cheltuielile bugetare şi încasări, decalaj care acum ajunge de 13%.
Totodată, Guvernul ia în calcul reevaluarea cotelor de TVA, pe diverse produse, precum şi eliminarea treptată a facilităţilor fiscale, aceasta fiind o cerinţă inclusă în PNRR. O altă propunere se referă la reevaluarea impozitelor şi taxelor locale.
De asemenea, impozitele pe locuinţe vor ţine cont si de valoarea acestora, astfel că impozitul nu va creşte odată cu numărul de proprietăţi, afirmă surse politice. Există discuţii la nivelul Executivului şi cu privire la reevaluarea impozitelor pe diferite forme de venituri, în condiţiile în care PNL insistă pe menţinerea cotei unice, informează News.ro.
Marcel Ciolacu: Nu am spus că trebuie renunțat la cota unică
Marcel Ciolacu a declarat, joi, că s-a lămurit totul şi că nu se vor introduce taxe noi şi nu se mărește nicio taxă. Despre impozitul progresiv, președintele PSD a precizat că nu a spus că trebuie reenunțat la cota unică, ci doar să se facă o analiză.
În situaţii de criză, nu se majorează impozitele, deci nu vor fi majorate nici în România. Şi nici nu vor fi introduse alte impozite. Cred că am lămurit, nu se introduce nicio taxă nouă şi nu se măreşte.
Aţi văzut la ştiri la televiziune sau am spus eu? Eu vă pot explica după ce ministrul de Finanţe vine şi ne face o prezentare. Ce mă deranjează pe mine (…) este că nu încercăm să intrăm într-o normalitate şi să înţelegem că aşa este normal, să vorbim despre aceste lucruri în spaţiul public, nu în birouri, ascunși, a spus Marcel Ciolacu.
Românii pot fi liniștiți deocamdată, anul acesta nu vor avea aprete de taxe şi impozite noi, însă modificarea Codului Fiscal ar putea să producă nemulțumiri începând cu anul 2023.