După prima suspiciune de variola maimuţei din România, boală total eradicată la nivel mondial în 1977, care a fost anunțată, duminică, de un medic, la scurt timp, oficiali ai Ministerului Sănătății au afirmat că este, de fapt, varicelă. Așadar, pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire.
Andi Radu Agroșoaie, medic la Spitalul Rădăuți, în cadrul Secției Boli Infecțioase, a informat, duminică, Ministerul Sănătății cu privire la o suspiciune puternică de variolă, la o femeie în vârstă de 50 de ani. Dar Ministerul Sănătății a anunțat că acest caz este, de fapt, unul de varicelă.
Variola maimuței poate fi luată de la animale sălbatice infectate. Se crede că este răspândită de rozătoare, cum ar fi șobolani, șoareci și veverițe. Se poate lua variola de maimuță de la un animal infectat dacă ești mușcat sau îi se atingi sângele, fluidele corporale sau crustele. Trebuie subliniat că nu se răspândește ușor între oameni. Dar se poate răspândi prin atingerea directă sau indirectă a unei persoane infectate, precum și prin tuse sau strănut.
Cazul de la Rădăuţi, lămurit de medici
Urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă a maimuței la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, precizăm următoarele:
Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.
Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.
Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței.
Pentru mai multe informații legate de variola maimuței, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția publicului un material recent pe această temă elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS.
Variola a fost total eradicată în urmă cu 45 de ani
Variola a fost o boală contagioasă, de natură virotică. Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni.
Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și au căzut victime acestei boli două milioane. În același an, Organizația Mondială a Sănătății a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală. În 1977, variola a fost total eradicată; de atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.
Care sunt simptomele variolei
Simptomele variolei sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
Tratamentul pentru variola maimuței este în principal de susținere. Boala este de obicei ușoară și majoritatea celor infectați se vor recupera în câteva săptămâni, fără tratament. Există două tipuri de variola maimutei – unul din Africa de Vest și celălalt din Africa Centrală.
Medicul a emis un avertisment de groază
Medicul american a tras un semnal de alarmă cu privire la variola maimuței, îndemnând publicul să fie precaut și „să-și ia niște măști N95 cât de repede pot”.
Un medic din statul american Missouri a tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile terifiante pe care le prezintă un focar de variolă a maimuței. El a îndemnat oamenii să se protejeze cât mai bine și a avertizat cu privire la rezultatul groaznic care ar putea veni ca urmare a aceluiași tip de opoziție văzută față de măsurile de protecție împotriva COVID-19.