Șeful diplomației române promită că eliminarea vizelor pentru SUA va fi, pe lângă intrarea României în spaţiul Schengen, un obiectiv pe care MAE îl urmăreşte. Bogdan Aurescu anunță că în perioada următoare va fi declanşată o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a obţine o viză fără probleme.

„Vizele pentru Statele Unite sunt iarăşi un obiectiv pe care îl urmărim constant. Aici lucrurile sunt, cumva, în alt registru decât cel care se referă la Schengen. Este vorba despre o legislaţie americană care prevede un prag de 3% pentru rata de refuz a vizelor, care este generat de o serie de factori, dar care în momentul de faţă se află la un 9,11%. Trebuie să ajungem la 3% ca să poată, conform legislaţiei americane, fi luată o decizie cu privire la accederea României în Programul Visa Waiver”, a declarat Aurescu.

Din informațiile ministrului, țara noastră era în 2009 „la un procent de peste 26%, faţă de 9,11%, cât suntem acum. Suntem într-o progresie constantă spre acest obiectiv. Vom declanşa în perioada următoare o campanie de informare, aşa cum mai am făcut şi cu ceva vreme în urmă, în perioada 2009-2011, când am avut trei ani la rând o campanie publică de informare cu privire la condiţiile care trebuie să fie îndeplinite pentru a obţine o viză fără probleme de către un cetăţean român care o solicită”.

Obiectivul fiind atingerea pragului de 3%, Bogdan Aurescu afirmă că a purtat deja o serie de discuții cu partea americană privind legislația vizelor: „Acţionăm şi pe o altă zonă şi anume în Congresul american, unde există două iniţiative legislative care propun o creştere a pragului ratei de refuz de la 3% la 10%. 9,11%, cât avem acum, ne-ar încadra deja în această condiţie”.

Pe de altă parte, ministrul de Externe subliniază că „există şi o altă iniţiativă legislativă, care propune o excepţie de la acest prag de 3% pentru statele aliate, cum este şi România, care alocă 2% la PIB pentru Apărare, deci aliaţi puternici ai SUA, parteneri statistici care îşi îndeplinesc obligaţiile, îşi fac datoria în ceea ce priveşte împărtăşirea responsabilităţilor. I-am semnalat secretarului de stat Pompeo existenţa acestor două iniţiative legislative şi mi-a promis că va urmări acest subiect”.