Anunţ de maximă importanţă! Ce se întâmplă cu pachetele medicale după 15 mai

Valabilitatea actualelor pachete medicale a fost extinsă de către Guvern în contextul în care acestea urmau să expire odată cu încetarea stării de urgență.

Potrivit HG nr. 362/2020, apărută deja în Monitorul Oficial, valabilitatea actualelor pachete medicale conținute de Hotărârea Guvernului nr. 140/2018 se extinde până la 31 decembrie, în condițiile în care ar fi expirat la ieșirea din starea de urgență, informează avocatnet.ro.

Există două tipuri de pachete de servicii:

-un pachet cu servicii de bază pentru cei asigurați în sistem și care cuprinde serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, dispozitivele medicale şi alte servicii la care au dreptul asiguraţii;

-un pachet cu servicii minimale pentru cei neasigurați are cuprinde servicii medicale ce se acordă numai în cazul urgenţelor medicale (inclusiv operații chirurgicale), al anumitor tipuri de boli, servicii medicale pentru gravide, servicii de planificare familială și servicii de prevenţie.

Pachetul de bază pentru cei asigurați în sistemul public de sănătate

Cei asigurați vor beneficia, ca și până acum, de mai multe servicii medicale decât cei neasigurați, atât la medicul de familie, cât și la cabinetele medicale, la spitale și la dentist.

La medicul de familie, asigurații vor putea beneficia de o singură consultaţie pentru fiecare situaţie de urgenţă, de consultații pe caz de boală, precum și de consultații periodice și de monitorizare. Tot aici vor putea primi servicii preventive (pentru cei mici, de exemplu). Medicina de familie va presupune, de asemenea, și consultații la domiciliu, ca și până acum.

Pachetul de bază mai include asistența medicală ambulatorie (adică fără spitalizare) pentru specialităţile clinice, care va presupune: de exemplu, o singură consultație pe persoană pentru fiecare situaţie de urgenţă, patru consultaţii pe an pentru planificarea familială, serviciile pentru gravide și lăuze (o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere).

În acest pachet vor fi incluse, de asemenea, analizele de laborator (hematologie, biochimie, imunologie, microbiologie etc.), serviciile spitalicești fie în regim de spitalizare continuă, fie în regim de spitalizare de zi, precum și serviciile medicale ce pot fi acordate de dentişti. Vor fi acordate consultaţii pentru urgenţele ce pot fi rezolvate la cabinetul medical, la centrul de permanenţă sau prin sistemul de consultaţii de urgenţă la domiciliu.

Pachetul minimal pentru cei care nu sunt asigurați în sistem

Și cei care nu sunt asigurați la sănătate  vor avea dreptul, ca și până acum, la anumite servicii medicale în sistemul medical de stat.

Mai exact, se va putea beneficia de o singură consultaţie pentru fiecare situaţie de urgenţă, indiferent că pacientul este sau nu înscris la un medic de familie. În acest pachet sunt incluse și consultaţii pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lăuziei.

În ambulatoriu, pachetul minimal va include  o consultaţie pe persoană în cazul fiecărei situaţii de urgenţă şi în cazul fiecărei boli cu potenţial endemoepidemic suspicionată şi confirmată. Cât privește spitalizarea, cei neasigurați vor putea să beneficieze şi de servicii medicale în regim de spitalizare continuă şi de zi, fără a fi necesar biletul de internare (urgențe ce pun viața în pericol, nașteri, boli cu potențial endemoepidemic etc.).

Servicii ce ţin de medicina dentară care sunt incluse: pansamentul calmant, tratamentul paradontitelor, chiuretajul alveolar, repararea protezei şi repararea aparatului ortodontic.

Ce servicii vor plăti neasiguraţii

Cei neasigurați vor trebui să plătească integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de familie.