Anunţ crunt la Casa de Pensii! Se întâmplă cu o pensie şi aşa mică. Oficial, din octombrie

Anunţ crunt la Casa de Pensii! Se întâmplă cu o pensie şi aşa mică. Oficial, din octombrie

La secţiunea noutăţi de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice apare un anunţ foarte neplăcut pentru mulţi dintre români.

În prim-plan apare plata pensiei de urmaş pentru copilul beneficiar al unei pensii de urmaş.

Copilul respectiv poate pierde pensia de urmaş dacă nu face dovada continuării studiilor. Sunt vizaţi doar copiii urmaşi care au depăşit vârsta de 16 ani.

„După cum este cunoscut, potrivit prevederilor art. 114 alin. (2) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, în situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş, care nu face dovada continuării studiilor”, arată Casa de Pensii.

Cum poate fi evitată pierderea pensiei?

Conform sursei citate, cei care sunt vizaţi de măsura anunţată la începutul lunii octombrie au la dispoziţie o soluţie care îi va ajuta să rezolve rapid problemele.

„Având în vedere că, în prezent, instituţiile de învăţământ comunică prin mijloace electronice adeverinţele prin care se face dovada continuării studiilor, iar aceşti beneficiari au posibilitatea de a le transmite caselor teritoriale de pensie prin aceleaşi modalităţi, adeverinţele în cauză, transmise electronic, constituie dovada privind continuarea studiilor şi vor fi avute în vedere la acordarea pensiei de urmaş, respectiv la continuarea plăţii pensiei de urmaş, urmând ca beneficiarii să prezinte originalul până la sfârşitul anului şcolar 2020-2021”, precizează cnpp.ro.

Condiţii pentru pensia de urmaş

Cei care sunt mai puţin familiarizaţi cu ultimele condiţii de acordare a pensiei de urmaş trebuie să ştie că acest tip de pensie se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor.

Da numai dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea oricărui tip de pensie acordată din sistemul public de pensii.

Conform reglementărilor în vigoare, copiii care au vârsta de până la 16 ani vor primi necondiționat pensie de urmaș.

Ce se întâmplă cu cei peste 16 ani?

În ceea ce-i priveşte pe copiii cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, legea prevede faptul că aceştia au dreptul la pensie de urmaș până la data absolvirii studiilor, dacă urmează o formă de învățământ.

La rândul lor, copiii urmași cu vârsta de peste 26 de ani primesc pensie pe toată durata invalidității de orice grad, „dacă aceasta s-a ivit fie înainte de a împlini vârsta de 16 ani, fie în timp ce își continuau studiile, dar înainte de vârsta de 26 de ani”.

Drepturile soţului supravieţuitor

„Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș indiferent de vârstă, în următoarele situații:

- pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an;

- dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă supraviețuitorul nu realizează venituri sau dacă nivelul acestora este sub un anumit plafon, care este de 1.900 RON începând cu 1 ianuarie 2019;

- dacă are în îngrijire copii cu vârsta de până la șapte ani și nu realizează venituri sau nivelul acestora este sub un anumit plafon, care este de 1.900 RON începând cu 1 ianuarie 2019;

- timp de șase luni după decesul susținătorului dacă nu îndeplinește condițiile legale pentru a obține pensia de urmaș, dar în această perioadă nivelul veniturilor sale este sub un anumit plafon, care este de 1.900 RON începând cu 1 ianuarie 2019”, arată ec.europa.eu.

Valorea pensiei de urmaş

Pentru cititorii evz.ro care doresc să afle cum este stabilită valoarea pensiei de urmaș, trebuie spus că Legea 127/2019 stabilește toate procedurile.

Astfel, când vine vorba despre modul în care este stabilit cuantumul pensiei de urmaș, calculele se fac în funcție de:

- pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat

- pensia de invaliditate gradul I aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Numărul total de puncte de pensie

De asemenea, mai trebuie menţionat un aspect important despre cuantumul pensiei de urmaș: acesta este calculat procentual din numărul total de puncte de pensie obținut de susținătorul decedat în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți:

- 50%, în cazul în care e un singur urmaș;

- 75%, în cazul în care sunt doi urmași;

- 100%, în cazul în care sunt trei sau mai mulți urmași.

În oricare dintre cazurile referitoare la pensii funcţionează următoarea formulă: valoarea pensiei oricărei persoane se calculează prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie (n.r. - stabilită prin lege).

Punctajul mediu anual

Se are în vedere punctajul mediu anual obținut prin împărțirea numărului total de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Aşa cum indică ultimele actualizări legislative, vă prezentăm valorile punctului de pensie:

- la 1 septembrie 2019 – 1.265 lei

- la 1 septembrie 2020 – 1.775 lei

- la 1 septembrie 2021 – 1.875 lei

Atenţie! În situația în care soțul supraviețuitor și copiii susținătorului decedat au dreptul la pensia proprie și îndeplinesc și condițiile legale pentru obținerea pensiei de urmaș în același timp, e pot alege să rămână cu cea mai avantajoasă pensie dintre cele două.

surse: cnpp.ro

Ne puteți urmări și pe Google News