Pacienții din România vor avea acces, începând cu data de 1 septembrie la trei noi scheme de tratament fără interferon.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că aproximativ 13.000 de persoane vor beneficia de aceasta schemă de tratament.
„De la 1 septembrie, în mai puţin de două zile, asiguraţii vor avea acces cu 30 de zile mai devreme, decât termenul prevăzut iniţial, la trei scheme de tratament, altfel spus o abordare mult mai personalizată a tratamentului. Cu mai puţin de o lună în urmă CNAS a anunţat că a finalizat şi a încheiat noi contracte cost-volum-rezultat cu trei deţinători de autorizaţii de punere pe piaţă a tratamentelor fără interferon. Tot atunci au fost iniţiate şi demersurile necesare pentru includerea condiţionată a noilor tratamente fără interferon în lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală”, potrivit unui comunicat transmis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), informează Mediafax.ro.
Astfel, medicii gastroenterologi şi infecţionişti vor avea acces la trei molecule, una dintre acestea fiind nou, lucru care va determina o lărgire a varietății tratamentului la care au acces asigurații.
„Angajamentul luat de CNAS, ambiţia şi efortul depus, în cadrul negocierilor a dus, cu 30 de zile mai devreme faţă de termenul stabilit iniţial, la oferirea a trei variante de tratament pentru un număr de 13.000 pacienţi eligibili, din care: 12.100 pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată); 750 pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată; 100 pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză; 50 pacienţi cu transplant hepatic, indiferent de gradul de fibroză”, precizează CNAS.
Casa de Asigurări de Sănătate mai menționează că a crescut și numărul de centre pentru tratarea acestor pacienți.
„Deja se observă că facem paşi spre momentul în care nu va mai trebui să ţinem cont de stadiul fibrozei în acordarea tratamentului fără interferon. România este considerată la ora actuală un exemplu de bună practică pe plan continental în privinţa acţiunilor vizând combaterea infecţiei cu virusul hepatitic C şi reducerea prevalenţei bolii, în acord cu obiectivele OMS şi ale UE. Am reuşit să finalizăm aceste noi contracte în condiţii mai avantajoase pentru CNAS şi implicit pentru pacienţi, într-un timp mult mai scurt decât în contractele anterioare”, a precizat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.