Anunț al coaliției anti ISIS. Data când ”califatul” va dispărea

Anunț al coaliției anti ISIS. Data când ”califatul” va dispărea

Operațiunile militare contra grupării teroriste Stat Islamic în Siria au ajuns la final iar jihadiștii vor fi eliminați în termen de o lună, a declarat un înalt comandant implicat în ofensivă.

Într-un interviu acordat în apropiere de Hassake, în nordul Siriei, Mazloum Kobani, comendantul Forțelor democratice siriene (FSD), a pledat pentru ca această alianță arabo-kurdă, vârful de lance contra ISIS, să beneficieze în viitor de un ”statul special” din partea regimului lui Bashar al-Assad, informează Afp.

Kurzii, care au stabilit o autonomie de facto în regiunile din nordul Siriei, negociază la ora actuală cu regimul din Damasc pentru a-și păstra o anumită autonomie în viitor.

FSD, susținute de coaliția internațională condusă de SUA, au luptat contra ISIS ”în numele umanității și chiar al armatei siriene”, a declarat Kobani. ”Operațiunea forțelor noastre contra ISIS, în ultimele redute ale jihadiștilor, a ajuns la final iar teroriștii sunt încercuiți într-un sector al provinciei orientale Deir Ezzor”, a subliniat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Avem nevoie de o lună pentru a elimina ce a rămas din ISIS”, a precizat Kobani. FSD sunt pregătite să termine o operațiune lansată în 10 septembrie 2018 pentru a-i elimina pe jihadiștii ISIS din bastioanele lor din valea Eufratului, în estul Siriei.

Câteva sute de combatanți ISIS sunt prezenți la ora actuală în zone din apropierea frontierei irakiene, zone ce constituie ultimele redute ale ”califatului” pe care ISIS  l-a autoproclamat în 2014 asupra unor vaste regiuni din Irak și din Siria.

Mazloum Kobani a explicat că lupta este complicată din cauză că ISIS a recurs la noi tactici precum activarea celulelor ”în adormire”, recrutarea secretă de combatanți, atentatele cu bombă și asasinatele.

ISIS păstrează celule în deșertul sirian și a revendicat atacurile în teritoriile controlate de Kurzi.

FSD controlează aproximativ o treime din teritoriul sirian. De partea sa, regimul de la Damasc controlează două treimi din ţară, după ce a cucerit teritoriile controlate de rebeli şi de jihadişti, cu sprijinul major al armatei ruse,  al Irakului şi al Heybollah-ului libanez.

Regimul sirian refuză să accepte o autonomie a regiunilor kurde. În egală măsură, kurzii se tem de o ofensivă turcă, după anunțul făcut de SUA privind retragerea trupelor americane din Siria.