Scena Ateneului Român a vibrat sâmbătă, 2 februarie, sub pașii artiștilor prestigioasei Academii de Dans din Beijing și în ritmul viorii maestrului Nicolae Botgros, într-un spectacol impunător care a celebrat venirea a Anului Nou chinezesc și a marcat 70 de ani de relații bilaterale neîntrerupte între România și China.
Spectacolul de la Ateneu a încununat cea de-a zecea ediție a seriei de evenimente culturale “Festivalul Primăverii”, desfășurate la București și Ploiești, între 31 ianuarie și 2 februarie, sub egida Ambasada Republicii Populare Chineze în România cu sprijinul cu Casei Româno – Chineze și Niro Investment Group.
Spectatorii s-au putut delecta o varietate de stiluri artistice, de la dansurile tradiționale chineze la folclor autentic românesc, ca o reflexie a excelentelor relații bilaterale dezvoltate timp de decenii de România și China. România s-a numărat practic printre primele țări din lume care au stabilit relații bilaterale cu Republica Populară Chineză, proclamată în 1949.
Tu Jiang, însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, a evocat de pe scena Ateneului cele șapte decenii de relații bilaterale strânse dintre cele două țări și a arătat că la Beijing există tot sprijinul pentru dezvoltarea în continure a acestora.
„Relațiile bilaterale româno-chineze s-au dezvoltat continuu în mod stabil și sănătos, fiind un model de relații între state. Avem încredere că acestea vor continua să se extindă către domenii şi mai largi cu ajutorul partenerilor noştri români. De aceea, la această aniversare doresc să mulţumesc partenerilor noştri de la Niro Investment Group pentru implicare şi pentru susţinerea acordată în toţi aceşti ani”, a spus diplomatul chinez.
FOTO 2
Niro Investment Group suține de 25 de ani dezvoltarea relațiilor dintre România și China, prin investiții și parteneriate cu firme chineze pentru dezvoltarea unor proiecte de amploare în diverse domenii. De exemplu, peste 2.000 de firme chineze și peste 10.000 de cetățeni chinezi îşi desfăşoară activitatea în Zona Comercială Dragonul Roşu, cel mai mare centru comercial din Europa de Est, operat de Niro Investment Group.
“Grupul de firme Niro Investment este partener de tradiție al Ambasadei Republicii Populare Chineze la București în organizarea evenimentelor care marchează Noul An Chinezesc și nu numai. Suntem dornici să sprijinim comunitatea chineză și să consolidăm această cooperare reciproc avantajoasă. Sperăm că parteneriatul nostru se va aprofunda și suntem nerăbdători să demarăm noi proiecte de interes comun alături de comunitatea chineză din România”, a declarat Nicolae Dumitru, președinte al Niro Investment Group.
Sărbătoarea Primăverii, care marchează venirea Anului Nou chinezesc, este cea mai importantă sărbătoare tradițională a poporului chinez, a mai spus Tu Jiang. El a amintit de o zicală chinezească, care spune că „Anul Nou are o imagine nouă”, adăugând că și România are un rol nou de jucat în 2019 – primul mandat la președinția rotativă a Consilului Uniunii Europene. „Credem şi aşteptăm ca România să aibă un mandat de succes şi să strălucească mai mult pe scena internaţională.” Ceremonia de preluare a președinției Consiliului UE a avut loc luna trecută tot la Ateneu.
FOTO 3
Printre invitații de la Ateneu s-au aflat fostul președinte Emil Constantinescu și vice prim-ministrul Viorel Ștefan. În discursul de pe scena Ateneului, vice prim-ministrul Viorel Ștefan a asigurat autoritățile chineze că vor găsi în continuare la București același partener de încredere, dornic să extindă relațiile bilaterale. “Avem înaintea noastră un drum cu excepționale oportunități de intensificare a dialogului politico-diplomatic și de diversificare a cooperării economice, investiționale, culturale, academice și inter-umane”, a spus acesta.
Programul artistic de pe scena Ateneului a fost inclus un concert al Orchestrei Lăutarii din Chişinău condusă de maestrul Nicolae Botgros, alături de interpreta Veta Biriş, urmată de un concert Distinto, primul proiect pop-opera din România.
FOTO 4
Artiștii Academiei de Dans din Beijing, una dintre cele mai mari și prestigioase școli de dans din lume, au susținut un spectacol de “culoare și poezie”, reinterpretând dansurile Chinei antice într-o coregrafie care a îmbinat elementele tradiţionale cu cele contemporane și oferind fără îndoială momentul serii. Conform tradiției chineze, spectacolul s-a încheiat cu un foc de artificii în fața Ateneului.