Evenimentul Zilei > Social > Anul 2016, un an sinistru pentru scena românescă!
Anul 2016, un an sinistru pentru scena românescă!

Anul 2016, un an sinistru pentru scena românescă!

Anul trecut ne-au fost răpiți mai mulți idoli ai scenei românești, lăsând în urmă un bilanț negru. Am rămas mult mai săraci! Este vorba despre nume care au făcut istorie în teatrul, filmul și muzica noastră. Care au plecat mult prea devreme spre ceruri.

George Alexandru (21.11.1957-1.01.2016)

Chiar în prima zi din anul 2016,  breasla actorilor rămânea fără unul dintre cei mai talentați reprezentanți ai săi.  George Alexandru, genial în rolul sublocotenentului Lazăr din „Noi, cei din linia întâi”, pierea inexplicabil la Insititutul Clinic Fundeni din cauza unei infecții abdominale severe. Suferința nu era de ieri, de azi, dar artistul nu voia să arate că boala-l macină încet, dar sigur.

Cornel Patrichi (1.04.1944-5.04.2016)

Împlinise 72 de ani de doar câteva zile, iar viața părea să-i mai dea o șansă după multe probleme de sănătate peste care trecuse de-a lungul timpului. Cornel Patrichi era considerat cel mai influent și cunoscut balerin și coregraf pe care l-a dat România de-a lungul timpului, însă notorietatea și valoarea profesională sunt arme mult prea slabe în fața morții. Cinci ani s-a luptat cu boala și când părea că a reușit să o învingă a venit vestea tragică. Patrichi s-a stins în locuința sa din Capitală, sub ochii soției care i-a stat alături până la ultima suflare.

 Mircea Albulescu (4.10.1934 – 8.04.2016)

La doar trei zile distanță de la trecerea în neființă a lui Cornel Patrichi, o altă veste zdruncina întreaga Românie. Uriașul actor Mircea Albulescu se stingea din viață. Avea 82 de ani și își aștepta liniștit sfârșitul. După dispariția soției sale, Albulescu nu-și mai găsea rostul pe această lume, declarând în repetate rânduri că-și dorește să meargă alături de cea care i-a fost alături o viață întreagă. Inima, cea care-l făcuse un actor genial, un soț ideal și un tată nepereche, l-a trădat, probleme cardiace scurtându-i existența într-o clipă. Anul 2016 i-a fost și lui fatal!

Radu Beligan (14.12.1918 – 20.07.2016)

În vara din anul 2016, o veste s-a propagat cu rapiditate. Radu Beligan a murit. Din nefericire,  zvornurile s-au dovedit a fi adevărate. Maestrul Beligan murise, lăsând în urma sa un adevărat patrimoniu artistic. Roluri geniale, piese scrise și regizate, momente actoricești imposibil de egalat și recordul de a fi cel mai în vârstă actor din lume care continua să urce pe scenă.

Marin Moraru (31.01.1937-21.08.2016)

În luna august, un alt monstru sacru al scenei românești ne-a părăsit. Marin Moraru, omul care stârnea hohote de râs doar prin simpla prezență și care s-a numărat printre prietenii de suflet ai marilor Toma Caragiu și Gheorghe Dinică, fusese internat de mai bine de o săptămână la Spitalul Elias din Capitală. Acesta suferea de o boală gravă, iar la momentul internării starea acestuia era de asemenea, foarte gravă. Din păcate, organismul său a cedat, iar medicii au consemnat decesul lui Marin Moraru într-o zi blestemată de 21 august.

Ioan Gyuri Pascu (31.08.1961- 26.09.2016)

Poate cea mai șocantă dispariție a anului a fost cea a lui Ioan Gyuri Pascu. Actor senzațional și un cântăreț apreciat, fostul membru al Divertis a pierit în mod surprinzător, la doar 55 de ani. Boala pe care o căpătase cu mai multă vreme în urmă și pe care o trata în mond neconvențional l-a doborât în dimineața zilei de 26 octombrie. Intervenția medicilor a fost tardivă, iar excepționalul Gyuri părăsea această lume în urma unui infarct. 

 Sebastian Papaiani (25.08.1936-27.09.2016)

Ca și cum n-ar fi fost suficientă dispariția lui Gyuri, la o zi distanță, publicul românesc se despărțea pentru ultima oară de Sebastian Papaiani. Cel care l-a interpretat impecabil pe plutonierul Căpșună se lupta cu boala de mai mulți ani. Reușise s-o țină sub control până într-o zi, când destinul ne-a mai răpit un geniu al scenei. Deși părea că se recuperase după accidentul vascular suferit cu o lună în urmă, Papaiani nu a mai rezistat unei noi probleme, iar pe 27 octombrie se stingea chiar la clinica în care era internat. 

Dacă adăugăm acestei liste negre și pe marii dispăruți ai scenei muzicale internaționale, bilanțul din anul 2016 este îngrozitor. Ne-au părăsit pe rând Ne-au părăsit pe rând David Bowie, Prince, Leonard Cohen, George Michael..