Bărbatul avea grave probleme psihice și era extrem de agresiv cu soția, care intenționa să divorțeze
Cea care a descoperit macabra faptă este mama fetițelor, asistentă medicală în comuna Bobicești, din județul Olt. Și-a găsit fetițele atârnând în ștreang, sâmbătă, în jurul orei 15.49, lângă cadavrul tatălui lor. Bărbatul de care se despărțise, în fapt, din cauza tratamentului violent la care a supus-o ani în șir.
Părăsit de nevastă - care s-a refugiat cu copiii la mama ei, Dan Tudosie, în vârstă de 38 de ani, a plănuit din timp actul diabolic pe care l-a pus în aplicare, în week-end, când fetele aveau voie să meargă la el în vizită pentru scurt timp. Tatăl criminal și-a spânzurat fetițele în aceeași magazie în care, cu ani în urmă, își pusese capăt vieții și mama lui, tot prin spânzurare, după cum ne-au relatat vecinii lui. După ce și-a ucis copilele, Dan Tudosie și-a luat și el viața, cu ștreangul.
Ultimul gând al fetei mai mari
Fata cea mare, Claudia, avea 15 ani și era elevă în clasa a IX-a, la Liceul „Nicolae Titulescu”, din Slatina. Cea mică, Elena, de nouă ani, era încă în școala primară. Ultimul mesaj postat pe Facebook de Claudia datează din octombrie 2014: „Nu sunt singur în ploaie și vânt, am cei mai buni prieteni de pe pământ”. Cu o zi înainte de tragedie își postase propria fotografie, cu ea în costum național.
„De la sfârșitul lunii februarie, fiica mea a intentat divorț, nu a mai rezistat să trăiască în teroare. De câteva ori a venit poliția la ei pentru că făcea scandal. Astăzi (sâmbătă - n. red.) le-a sunat pe fete și le-a rugat să treacă pe la el. De mai bine de o săptămână fata mea și cu fetele stăteau la mine. Co piii s-au dus la el și noi le așteptam să se întoarcă să mâncăm de prânz. Fata mea s-a dus după ele și a descoperit nenorocirea”, a declarat bunica fetelor.
Rămas bun pe Facebook
La scurt timp după ce știrea tragediei a fost difuzată de mass-media, pe pagina de Facebook a Claudiei au apărut zeci de postări din partea colegilor și a cunoștințelor, într-un dureros gest de rămas bun. „Dumnezeu să vă ierte îngerași frumoși...”, și-a început mesajul Maria Iuliana. „Micuțo, ai plecat prea devreme dintre noi! Nu te voi uita niciodată! Erai exact ca o mică rază de soare, luminai încăperea în care intrai, mereu erai cu zâmbetul pe buze și cum aș putea să nu menționez că nu voi uita niciodată ce voce frumoasă aveai, cât de mult mă înveseleam atunci când începeai să cânți. (...) Tu suflet bun și curat nu meritai așa ceva. Acum ai plecat, ești acolo printre îngerași și mă voi ruga ca Dumnezeu să aibă grijă de tine și de surioara ta...”, a scris Andreea Sorina.
Bolnav psihic și violent
Mama fetelor spune că nu a bănuit nici un moment că bărbatul, care a fost extrem de violent cu ea, ar putea să facă rău și fiicelor, deoarece aces- ta se purta frumos cu copilele. A crezut că dacă s-au separat, intenționând să divorțeze, ea și fetele vor fi în siguranță, mai ales că își reclamase soțul bătăuș la Poliție, în repetate rânduri.
„Bărbatul a fost sancționat contravențional de mai multe ori pentru violență în familie și era deschis un dosar penal de cercetare pe numele acestuia”, a declarat, pentru EVZ, Comisarul șef Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IJP Olt.
Dan Tudosie era cunoscut cu afecțiuni psihice. El fusese în repetate rânduri internat la Secția de Psihiatrie a Spitalului de Urgență Slatina. Săptămâna trecută, miercuri, acesta a fost externat pe proprie răspundere, susțin rudele care îi consideră pe medicii care l-au externat principalii vinovați. „Dacă avea un plan, ca și copilotul avionului care s-a prăbușit recent în Alpi, acest bărbat a putut să păcălească vigilența medicilor și a familiei”, este de părere Andra Păcurar, psihoterapeut.
„Pentru acești bolnavi contează doar planul lor, ei nu mai sunt părinți sau pacienți, nici soți. Îngustarea câmpului de conștiință se caracterizează prin focalizarea conștiinței asupra unei idei, amintiri, acțiuni etc, de care subiectul nu se poate desprinde. Conștiința este incapabilă să cuprindă întreaga experiență prezentă în afară de cea psihotraumatizantă”, a mai precizat, pentru EVZ, psihoterapeutul citat.
FOTO: 10.000 de copii au fost abuzați de părinți în anul 2014, potrivit statisticilor Poliției Române
Abuzurile de la sate, reclamate rar la Poliție
„Violența domestică se întâmplă mai mult în mediu rural și nu toate victimele reclamă. Conform ultimelor statistici provenite de la Poliția Română, în anul 2014, 56% din infracțiunile sesizate s-au petrecut în mediul urban! Ne lovim de multe idei preconcepute, de multe tăceri dureroase, dar trebuie să înțelegem că violența în familie este un flagel care ne afectează pe toți: femei, bărbați, copii, din toate mediile sociale, categorii de vârstă și nivel de educație. Pasivitatea noastră naște tragedii, de aceea am ales să mă implic”, ne spune Simona Voicescu, o tânără care luptă pentru ca femeile, copiii, bătrânii neajutorați, bărbații să nu mai ajungă un caz în statisticile poliției. Pentru că nu a mai suportat poveștile triste despre victime ale violenței domestice, Simona a înființat, la București, Asociația Necuvinte. Și, împreună cu Poliția și alte autorități, încearcă să schimbe percepția românilor.
Pumnul, unitatea de măsură a dragostei
Omor, tentativă de omor, lovituri cauzatoare de moarte, loviri, rele tratamente aplicate minorului, pruncucidere, vătămarea fătului, lipsire de libertate în mod ilegal, amenințare, șantaj, viol, coruperea sexuală a unui minor, întreținere de relații sexuale cu minori, violare de domiciliu, incestul, abandonul copiilor, interzicerea de a merge la școală... O listă lungă cu fapte mizerabile. Toate acestea se întâmplă în cadrul unor familii din România. În „celula de bază a societății”. Generic, le numim violență domestică. Adică se petrec între soț și soție, între părinți și copii, între bunici și copii, între iubiți și așa mai departe.
În România, iubirea se măsoară în palme, pumni, înjurături, răcnete, violență sexuală și, destul de des, în crime, cum este și cazul familiei din Bobicești, Olt. La noi, încă funcționează preceptele „unde dă mama sau tata, crește”, „dacă bărbatul nu te bate, înseamnă că nu te iubește”, „eu te-am făcut, eu te omor”. Există ideea aceasta de drept de viață și de moarte asupra copiilor sau asupra soților.
Cifrele umilitoare ale violenței domestice
În anul 2014, în România, au fost înregistrate 30.367 de fapte penale, prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Conform datelor oferite de Poliția Română, mai mult de jumătate s-au petrecut în mediul urban; jumătate s-au înregistrat la domiciliu. Statisticile mai arată că trei sferturi dintre agresori sunt bărbați. Apar și agresori minori, 136 de sex masculin, 45 de sex feminin, care , de regulă își bat bunicii. Din totalul victimelor, aproape 12.000 sunt femei bătute de soții lor, iar mai mult de 10.000 sunt copii ai agresorului. În 2013 au fost înregistrate 23.090 de cazuri de violență domestică. (Aceste date statistice au fost obținute de Asociația Necuvinte, de la IGPR, în urma unei solicitări speciale)
FOTO: Cele mai multe victime ale violenței în familie sunt femei
Aproape 30.000 de victime ale violenței, 365 de ordine de protecție
În anul 2014, la nivel național, au fost sesizate 28.204 infracțiuni de violență, potrivit Poliției Române. Numărul total al victimelor a fost de 28.796, din care doar 4.414 sunt bărbați, restul fiind femei. 28.362 de persoane au fost reclamate că ar fi comis infracțiuni privind violența în familie (soț/soție, concubin/ concubină, părinte/tutore, fiu /fiică, sau alte grade de rudenie). Dintre aceștia 24.202 sunt bărbați, 3.979 femei și 181 minori (în momentul comiterii faptelor penale).
Ce faceți dacă sunteți victima violenței în familie
● Dacă o viață este în pericol, sunați la poliție, prin apelul unic de urgență 112 sau direct la sediul poliției. Aveți tot dreptul să reclamați la poliție dacă vă aflați într-o asemenea situație.
● Puteți cere să vorbiți cu o femeie polițist și dacă doriți vi se poate acorda ajutor pentru a merge la o unitate sanitară sau la un loc de refugiu.
● Dacă ați fost victima unei violențe este bine să știți că există anumite organizații care vă pot acorda sprijin.
● Refugiile oferă protecția în caz de urgență și adăpost temporar, sfaturi, informații și o serie de alte servicii pentru femeile și copiii care fug de violență. Serviciile sunt confidențiale și complet gratuite.
Fotografiile ne-au fost puse la dis poziție de Asociația Necuvinte