Antrenamentul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a trata depresia

Sursa foto: Pixabay

Deși știm de mult timp că exercițiile fizice îți pot îmbunătăți starea de spirit și că oferă o mulțime de alte beneficii pentru sănătate, un nou studiu sugerează că ar trebui să fie considerate o opțiune serioasă de tratament pentru depresie.

Lucrarea, publicată în British Journal of Sports Medicine în februarie, a analizat datele din 41 de lucrări care au urmărit 2.264 de persoane cu depresie pentru a vedea cum ar afecta exercițiile fizice simptomele acestora. Cercetătorii au constatat că efectele exercițiilor fizice asupra depresiei au fost suficient de substanțiale pentru ca acestea să fie oferite ca „o opțiune de tratament bazată pe dovezi" pentru această boală. 

„Am găsit rezultate mari și semnificative", a declarat pentru The Washington Post Andreas Heissel, cercetător la Universitatea din Potsdam, Germania și autorul principal al studiului. „Ne așteptăm ca această analiză să ducă la actualizarea ghidurilor și a recomandărilor pentru exercițiile fizice ca opțiune de tratament de primă linie".

Orientările actuale ale unor organizații precum Organizația Mondială a Sănătății afirmă că exercițiile fizice pot fi adăugate la tratamente precum terapia și medicamentele. Felipe Schuch, profesor la Universitatea Santa Maria din Brazilia și autor principal al studiului, a declarat pentru Washington Post că datele au arătat că exercițiile fizice au oferit rezultate „oarecum mai bune" decât tratamentele prescrise în mod regulat pentru depresie în prezent, cum ar fi medicamentele și terapia prin discuții.

Studiul British Journal of Sports Medicine a fost o meta-analiză, ceea ce înseamnă că a adunat date din multe alte studii pentru a trage concluzii mai puternice cu privire la efectele exercițiilor fizice asupra depresiei, bazându-se pe multe grupuri de pacienți din diferite țări. Cercetătorii au declarat că rezultatele lor reprezintă cel mai mare studiu de până acum privind efectul exercițiilor fizice asupra depresiei și a simptomelor depresive.

La ce concluzii au ajuns cercdtătorii

Oamenii de știință au adăugat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a considera exercițiul fizic un „tratament de primă linie" pentru depresie, recomandat la același nivel cu psihoterapia și medicația, în loc să fie considerat doar un tratament complementar, așa cum este considerat în prezent. 

Cercetătorii, care provin, printre altele, de la instituții precum Universitatea din Potsdam din Germania, Universitatea Santa Maria din Brazilia și Universitatea din Manchester din Anglia, au declarat că studiile viitoare ar trebui să analizeze dacă exercițiile fizice sunt eficiente ca tratament pe termen lung și dacă este posibil ca acestea să nu fie un tratament bun pentru anumite grupuri. 

Aceștia au precizat că studiile pe care le-au analizat au inclus participanți care erau dispuși și motivați să facă exerciții fizice și au exclus persoanele pentru care exercițiile fizice ar putea reprezenta un risc din cauza problemelor de sănătate existente. Nu toată lumea are acces la forme de exerciții fizice de calitate, au adăugat ei.

Orice tip de exerciții fizice ajută, deși anumite tipuri de exerciții sunt mai eficiente în tratarea depresiei decât altele. Studiile analizate de cercetători au inclus o varietate de tipuri diferite de exerciții fizice, de la mersul pe jos la antrenamentul cu greutăți, printre altele. 

Exercițiile fizice de orice fel au ajutat la îmbunătățirea simptomelor, măsurate cu ajutorul Hamilton Depression Rating Scale și Beck Depression Inventory, două teste standard care măsoară severitatea simptomelor depresive la pacienți. Dar anumite exerciții s-au evidențiat ca fiind deosebit de eficiente.

Exercițiile care sunt benefice

Exercițiile aerobice și antrenamentul de rezistență au avut efecte mari în reducerea simptomelor depresiei, au remarcat autorii, la fel ca și exercițiile supravegheate și exercițiile de grup de „intensitate moderată". Un studiu din 2021 al cercetătorilor de la Universitatea din Göteborg a sugerat că orice tip de exerciții fizice consistente are beneficii pentru afecțiuni precum depresia și anxietatea. Un studiu din 2018 publicat în JAMA Psychiatry a constatat că antrenamentul de forță poate ajuta la tratarea depresiei la fel de bine ca și exercițiile aerobice.

Autorii lucrării recente au declarat că analiza lor oferă dovezi pentru exercițiile fizice ca o posibilă opțiune de tratament pentru numărul mare de pacienți cu depresie, în special pentru cei care nu pot folosi medicamente sau psihoterapie ca tratamente. 

Aceștia au adăugat că orientările actualizate pentru tratamentele depresiei și deciziile clinice de rutină ar trebui să ia în considerare concluziile studiului.

sursa: /www.businessinsider.com