Antonio, rom-detectivul din Grajduri

Merge pe urma soţiilor infidele, îi spionează pe angajaţii din companii şi percepe un tarif de 25-35 de euro pe oră.

La numai 25 de ani, se poate lăuda că este singurul detectiv de etnie romă din România. În iunie 2007, când a obţinut acreditarea, „Antonio“ le-a arătat concetăţenilor din localitatea ieşeană Grajduri că pasiunea lui de-o viaţă a devenit realitate. Rudelor nu le-a venit să creadă urechilor, însă, când li s-au pus diploma şi insigna sub nas, şi-au dat seama că „Antonio“ al lor realizează tot ce-şi pune în cap.

Şcolit peste Prut

Om cu stare, „Antonio“ are deja două firme, una de construcţii şi una „de suflet“, deschisă în aprilie pentru a rezolva problemele romilor din ţară care apelează la el ca detectiv. „Eu mi-am dorit să fiu detectiv particular de pe la 12-14 ani şi, pentru că nu aveam vârsta necesară, am început să citesc Agatha Christie, Colombo, Sherlock Holmes, care au fost modele pentru mine“, povesteşte detectivul. După ce a terminat liceul în Braşov, a plecat să facă facultatea în Republica Moldova, unde a învăţat despre managementul firmei. „În meseria asta trebuie să fii ca un actor“

„Am terminat şcoala de detectivi în 2007, am dat examenul de absolvire la Ploieşti şi apoi am luat atestatul la Iaşi, iar licenţa am obţinut-o de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) în aproximativ patru luni. Familia mea nici nu ştia că sunt detectiv, nici măcar soţia. Cursurile erau mai mult sâmbăta şi duminica şi le spuneam că ies cu prietenii la o bere“, adaugă „Antonio“.

Ca orice detectiv care se respectă, a investit mult în aparatură de ultimă generaţie, necesară în munca de investigaţii. Şi-a luat pix cu microfon şi cameră, în valoare de aproximativ 500 de euro, ochelari cu camere video, în jur de 1.000 euro, tot felul de echipamente wireless, camere foto, camere video, aparatură cu infraroşu şi termoviziune.

„Mă pot deghiza în oricine vreau eu. În meseria asta trebuie să fii ca un actor care le face pe toate, iar eu asta am exersat de mic, făceam tot felul de lucruri detectivistice pentru testarea mea“, precizează detectivul. La el, ora de filaj costă 25-35 euro, iar o investigaţie de câteva zile ajunge şi la 500 euro.

„Da, este detectiv, este acreditat din 2007“

În judeţul Iaşi sunt înregistraţi legal 47 de detectivi particulari, iar Antonio se numără printre ei şi este singurul detectiv de etnie romă din ţară, fapt confirmat de reprezentanţii poliţiei ieşene.

Figurează ca specialist în urmăriri în hârtiile poliţiei, este activ şi chiar recunoscut în domeniul în care a vrut să lucreze, după modelul idolului Sherlock Holmes.

„Da, el este detectiv particular, este acreditat din 2007“, a declarat subcomisar Adrian Butnaru, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Iaşi.

„Antonio“ mărturiseşte că cel mai mult îl atrag cazurile complexe. „Pentru mine e chiar o pasiune. Sunt cazuri în care m-am implicat sufleteşte şi am pus bani de la mine ca să le rezolv. Acum am contract cu o companie, unde intru sub acoperire şi verific angajaţii, tot timpul sunt scurgeri de informaţii. Am cazuri şi în Republica Moldova, am primit şi telefoane din Irlanda să fac căutare în Rusia. Oameni de afaceri din ţară m-au solicitat să verific angajaţi pe care voiau să-i facă dealeri, sau clienţi care voiau să ia marfă, să verific solvabilitatea viitorului partener de afaceri sau a firmei, să fac tot felul de investigaţii economice“, spune el despre cazurile „serioase“ la care lucrează cu tot devotamentul şi secretomania, precizate de fişa postului. PE URME L-a găsit pe soţul „dezertor“ după patru zile

Pentru a fi mai uşor de găsit, „Antonio“ şi-a făcut o adresă de email - rromdetectiv@yahoo.com - pe care poate fi contactat de toţi cei care ar avea nevoie de ajutorul lui. De asemenea, detectivul din Grajduri rezolvă şi situaţiile mai simple, cum ar fi problemele conjugale. „Mi s-a cerut şi să îi caut soţul care nu mai dăduse pe acasă de un an şi l-am găsit în patru zile. Când e vorba de cazuri mai dificile, noi, detectivii din ţară, mai colaborăm între noi, ăsta e un principiu de bază în meserie. Am avut şi clienţi care mi-au cerut să îi ajut să dobândească drepturi asupra copiilor sau să urmăresc soţul ori soţia infidelă, astea sunt frecvente“.

Citiţi şi: FLORIAN BICHIR: La mulţi ani, România! România-i peste tot   Români de care suntem mândri  Ticu Lăcătuşu: „Nicio escaladare n-a fost un marş triumfal“  Meryl Streep, cucerită de fotografiile unei românce