Visul lui Crin Antonescu de a redeveni prezidenţiabilul PNL este pe cale de a fi spulberat. Fostul președinte al liberalilor a pierdut ieri, în ședința conducerii PNL, câteva bătăli politice importante, care-l îndepărtează de scopul său. Crin Antonescu a încercat, fără succes, să-și convingă colegii că, pentru desemnarea prezidenţiabilului partidului, ar fi nevoie de o cercetare sociologică mai aprofundată, pe o perioadă mai lungă de timp, care să conţină şi focusgrupuri, şi în care să fie inclus şi candidatul PDL Cătălin Predoiu. În acest fel, Crin Antonescu spera să obțină mai mult timp pentru a recupera din încrederea electoratului.

Vot în Delegația Permanentă

O altă variantă propusă de Antonescu, care nu a întrunit suficiente sufragii, a fost ca desemnarea prezidențiabilului să se facă prin votul Delegației Permanente a partidului, fără sondaj intern. Și această propunere a fost respinse de gruparea dominantă Orban-Petrache-Atanasiu, ostilă lui Antonescu. „Din punctul meu de vedere, indiferent de rezultate, sondajul nu e relevant ca o cercetare calitativă. Ar fi trebuit mai mult timp”, a spus Antonescu la finalul şedinţei PNL. Sondajul PNL va fi realizat cu trei case de sondare a opiniei publice şi urmează să fie gata în maxim două săptămâni, după care, pe baza rezultatelor acestuia, Delegaţia Permanentă a partidului va decide pe cine va susţine pentru prezidenţiale. În momentul de față, Klaus Iohannis este cel mai bine cotat în opțiunile alegătorilor. Potrivit surselor EVZ este vorba de IRSOP, Avangarde și Agenția de Rating Politic. Ulterior, după ce liberalii îşi vor stabili candidatul, urmează a fi comandat un alt sondaj, care să conţină numele acestuia, dar şi pe cel al candidatului PDL, Cătălin Predoiu, au precizat surse liberale.„Oricum, pielea lui Ponta este deja pusă pe băț, oricum PNL va desemna candidatul cu cele mai mari şanse să câştige alegerile prezidenţiale şi în mod evident în alianţă cu Partidul Democrat vom câştiga aceste alegeri prezidenţiale”, a spus vicepreşedintele PNL Ludovic Orban. Congresul comun al PNL şi PDL ar urma să se desfăşoare pe data de 26 iulie, dar desemnarea candidatului celor două partide ar urma să se facă la o dată ulterioară, până pe 5 august, au mai susținut surse liberale.

PDL se grăbește cu fuziunea

La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a anunţat convocarea Convenţiei Naţionale a partidului în 26 iulie, pentru a aproba fuziunea PDL-PNL. Potrivit surselor EVZ, s-a convenit că noul partid se va numi PNL, democrat-liberalii renunțând la denumirea partidului. Totuşi, la alegerile prezidenţiale se va merge pe varianta alianţei electorale, din cauza timpului scurt.

Te-ar putea interesa și: