Crin Antonescu, mai "Che Guevara" decât Victor Ponta

Crin Antonescu, mai "Che Guevara" decât Victor Ponta

În timp ce liderul PSD s-a dus la Strasbourg, preşedintele PNL a preluat conducerea opoziţiei anunţând convocarea unui "miting USL de amploare".

Crin Antonescu anunţă implicarea USL-ului în protestele de stradă îndreptate împotriva guvernului Boc prin organizarea unui miting la care să ia parte activiştii celor trei partide.

Mai reticent, un Victor Ponta prins la Strasbourg între aniversarea de naştere a soţiei şi alegerea preşedintelui Parlamentului European, îi transmite, pe ocolite, colegului de alianţă să o lase mai moale cu zelul pentru astfel de manifestări publice. Riscul de care se teme Ponta priveşte asocierea Opoziţiei cu manifestările violente care au pigmentat în ultimele trei zile protestele de stradă din Capitală.

Debutul protestelor provocate de demisia lui Raed Arafat din funcţia de subsecretar al Ministerului Sănătăţii a însemnat şi preluarea iniţiativei de către liberalul Crin Antonescu.

Intrat în rolul de viitor preşedinte de stat, aşa cum şi Ponta încearcă să se erijeze ca următorul premier, Antonescu a salutat în primă instanţă protestele publice, a felicitat colegii de partid care s-au implicat în promovarea pe Facebook a acestor manifestaţii, a condamnat violenţele şi a anunţat că, în curând, membrii PNL şi cei ai USL se vor implica efectiv în aceste proteste.

Ponta, "ambasadorul" zecilor de mii de protestatari

La polul opus, social-democratul Victor Ponta nu a împărtăşit excesul de entuziasm al colegului său de alianţă. Liderul PSD s-a limitat să condamne violenţele comise de unii protestatari şi să-i îndemne pe manifestanţii paşnici să nu dea curs provocărilor acestora şi să nu le urmeze exemplul. După care a lăsat gestionarea acestor evenimente în mâinile lui Antonescu, el preferând să se ocupe, între aniversarea soţiei şi raliul de la Monte Carlo, de “relaţiile externe" la Bruxelles şi Strasbourg. Acolo, Ponta a făcut pe ambasadorul nemulţumiţilor de acasă, "umflând" cifrele protestarilor din România.

"Aţi aflat, cu siguranţă, cât de mult au escaladat protestele în România în ultimele zile. Zeci de mii de oameni ies în stradă, în majoritatea oraşelor importante din România, pentru a protesta împotriva actualei Puteri, împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi împotriva actualei direcţii a României", le-a comunicat Ponta liderilor grupurilor socialist şi liberal din PE.

Mai mult, potrivit lui Ponta, protestele de stradă din România au fost cauzate inclusiv de comasarea localelor cu parlamentarele.

"Revoluţionarul" vs. "moderatul"

Între timp, Antonescu şi-a pus colegii de alianţă să rumege la ideea unui miting de proporţii la Bucureşti.

"PNL îşi reafirmă intenţia ca împreună cu membrii săi şi oficial, ca organizator, să iniţieze acţiuni paşnice şi democratice de protest şi în sensul acesta am fost mandatat de către Biroul Politic Central să discut la nivelul USL organizarea unui amplu miting şi a unui marş de protest în zilele următoare în Bucureşti. Voi discuta însă această chestiune cu colegul meu Victor Ponta, cu colegul meu Daniel Constantin, când se vor întoarce", a anunţat ieri, liderul liberal.

Numai că Ponta nu a mai avut răbdare să aştepte. De la Strasbourg i-a transmis lui Antonescu că USL trebuie să evite posibilitatea ca actuala putere să acuze opoziţia pentru transformarea manifestaţiilor în acţiuni violente. Cu alte cuvinte, mai repliat şi mai răsfirat e mai sănătos politic, decât în primele rânduri de protestatari.

Citiți și:

  • Antonescu: "Dacă nu avem anticipate, USL trece la măsuri politice radicale"
  • Cristoiu: "Ponta - prudent, Antonescu - infantil"
  • Cristian Preda: Antonescu a chemat activiștii în stradă. E nevoie de calm, nu de inflamarea spiritelor
  • ZIUA A PATRA. Huligani înarmați cu pietre și șurubelnițe. Intervenție fermă a jandarmilor | FOTO

Ne puteți urmări și pe Google News