Naţionala României s-a comportat ca o echipă mică la Euro. Tricolorii s-au întors acasă cu două puncte şi cu imaginea făcută franjuri de stilul fricos pe care l-au etalat.
Naţionala de fotbal a României, formaţie construită de Victor Piţurcă exclusiv pentru a se apăra, s-a întors ieri în ţară după ce a fost eliminată marţi seară din Grupa C a Campionatului European. Tricolorii au revenit având în bagaje două rezultate istorice (remize cu Franţa şi cu Italia), dar inutile. În faza a treia a grupelor, la Berna, tricolorii au fost învinşi net marţi de Olanda (calificată la ora jocului), scor 2-0, într-un meci pe care, dacă l-ar fi câştigat, ar fi urcat în sferturile de finală fără să depindă de rezultatul din celălalt joc. Cum, tot marţi seară, Italia a trecut de Franţa cu 2-0, campioana mondială şi-a procurat un loc nesperat între primele opt reprezentative ale Europei, în condiţiile în care, în etapa a doua din faza grupelor, la partida împotriva României, Adrian Mutu a irosit, în minutul 81, penalty-ul care putea trimite acasă trupa lui Roberto Donadoni, iar în locul ei ar fi fost acum România.
Împotriva tricolorilor, Olanda a folosit linia a doua de jucători, odihnindu-şi titularii. N-a fost suficient pentru a le facilita victoria jucătorilor noştri. Obosiţi, capabili doar de o defensivă haotică, tricolorii au doar scuza lotului redus valoric, care nu i-a permis lui Piţurcă să trimită pe teren jucători proaspeţi. „Mămălicki, go home!“ Tactica „la mica ciupeală“ ne-a atras numai antipatii la Euro. Nicio altă echipă n-a refuzat jocul aşa cum am făcut-o noi. Scuza jucătorilor, antrenorilor şi a oficialilor este că, fiind o trupă mică, nu ne puteam lua „la bătaie“, în câmp deschis, cu superputeri precum Franţa, Italia şi Olanda, deoarece exista riscul să ieşim şifonaţi rău. Este însă şi un contraexemplu: Croaţia, care s-a luat la trântă cu Germania şi a avut câştig de cauză. În consecinţă, eliminarea din competiţie a României e justă, iar expresia folosită de Hristo Stoicikov, „mămălicki, go home!“, revine în actualitate.
Nici comparaţia cu stilul adoptat de generaţia ’94 la Cupa Mondială din America nu rezistă. Atunci, la români, contraatacul tăia ca un brici şi era eficient, fapt reflectat pe tabela de marcaj de golurile lui Hagi, Răducioiu şi Ilie Dumitrescu. Acum, cu un singur jucător în atac, Mutu, România nu putea obţine mare lucru într-o grupă infernală.
Critica exprimată de Florin Răducioiu după primul meci (fostul internaţional ironiza stilul impus de Piţurcă, spunând că „la 0-0 puteţi juca şi voi, ziariştii“ şi atenţiona că „trebuie schimbat ceva“) n-a fost o exagerare.
Incredibil este faptul că, în partida contra Olandei, România s-a apărat şi în momentele în care avea nevoie să marcheze! Schimbările lui Piţurcă au fost jenante. În loc să forţeze atacul, selecţionerul a înlocuit jucători post pe post. Acest stil inestetic, bazat doar pe o defensivă aglomerată şi pe „ce-o pica de la Mutu“, ne aşteaptă şi în continuare. Lucescu, şocat de formula cu Italia! Nu doar Răducioiu a contestat tactica lui Piţurcă, ci şi Mircea Lucescu. Alcătuirea primului „11“ la meciul cu Italia l-a pus pe gânduri pe „Il Luce“. Venit să asiste la partida cu „squadra azzurra“, tehnicianul de la Şahtior Doneţk s-a declarat stupefiat de soluţiile alese de Piţi. „Ar trebui să jucăm 4-3-2-1, pentru a avea mai multe şanse cu Italia, nu 4-2-3-1! Incredibil ce face Piţurcă!“, a comentat, în tribună, Lucescu.
Marica, în beţe cu selecţionerul Îndoielile lui Lucescu s-au dovedit a fi şi ele legitime. România a scăpat cu mult noroc de înfrângere contra campioanei mondiale şi, chiar dacă a avut şansa victoriei spre finalul jocului, a lăsat aceeaşi impresie de echipă mică, preocupată doar să ridice baricade în apărare.
„Sunt şi eu om! Am şi eu trăirile mele!“, aşa a comentat, pe un ton revoltat, Ciprian Marica schimbul de replici pe care l-a avut cu Victor Piţurcă în repriza secundă a jocului cu Olanda. Selecţionerul a dorit să-l introducă pe „Cipolino“ spre finalul partidei, mai ales că tribunele îl cereau insistent pe teren, însă atacantul de la VfB Stuttgart n-a dorit să se dezechipeze. În prealabil, Piţi îl certase fiindcă n-a efectuat corespunzător mişcările de încălzire. Aşa s-a ajuns la un conflict care se anunţă de durată, cunoscută fiind firea răzbunătoare a lui Piţi.
Marica este supărat-foc pe antrenor. Om de bază în preliminarii, fostul dinamovist n-a prins niciun minut la turneul final. „Oricine ar fi intrat pe teren, nu se putea face mai mult!“, crede Marica, nedorind astfel să se pună rău cu contracandidaţii pe care i-a avut în linia de atac, Daniel Niculae şi Marius Niculae. Ultimul l-a accidentat înaintea jocului cu Italia, în care Piţurcă îl anunţase titular.
"Olanda n-a forţat, dar România a fost ridicolă. Olanda a câştigat chiar şi când n-a vrut. Olandezilor le-ar fi fost imposibil să piardă în faţa unei Românii fără forţă şi fără idei." - „AS“ cotidian spaniol
GRABĂ
Naşu’ făcuse rezervările pentru Viena
Înaintea jocului, oficialii FRF dădeau pe-afară de optimism. Preşedintele Mircea Sandu era sigur că ne vom califica. Pregătise inclusiv hotelul în care urma să stea naţionala la Viena, pentru sfertul de finală contra Spaniei! „Gata, ne mutăm la Hilton! Mergem cu avionul duminică, în ziua în care vom disputa «sfertul» cu Spania. E bine că vom evolua împotriva spaniolilor. I-am bătut mai mereu în ultima perioadă“, erau vorbele Naşului, care a plecat ieri la Viena, pentru o şedinţă a Comitetului Executiv al UEFA.
SUFLETIŞTI
Fanii au cântat „Deşteaptă-te române“!
Care a fost câştigul României la Euro, în afara celor două puncte prestigioase obţinute împotriva campioanei şi a vicecampioanei lumii, care însă nu ne-au adus nimic în planul calificării? Suporterii. Deşi naţionala n-are propria-i galerie, fanii tricolori s-au comportat exemplar. La jocurile cu Franţa şi Italia, ei şi-au dominat net contracandidaţii din tribune. Cu Olanda, pe stadionul din Berna au fost doar 7000 de oameni, dar la Zürich, tribunele au fost populate, la fiecare dintre cele două confruntări, cu peste 10.000 de români. În repriza a doua a meciului cu Olanda, un moment emoţionant le-a atras atenţia celorlalţi spectatori, dar şi jucătorilor. Din sectorul ocupat de români s-a auzit cântându-se „Deşteaptă-te române!“. „Mi s-a făcut pielea ca de găină în acel moment!“, a recunoscut Mutu după meci.
EURO 2008 Grupa C
FRANŢA - ITALIA. . . . . . . . . 0-2
Marcatori: Pirlo (25-penalty), De Rossi (62)
EURO 2008 Grupa C OLANDA - ROMÂNIA . . . . . 2-0 Marcatori: Huntelaar (55), Van Persie (87) OLANDA: Stekelenburg 6 - Boulahrouz 6 (58, Melchiot 6), Heitinga 6, Bouma 6, De Cler 6 - Afellay 5, De Zeeuw 6, Engelaar 7 - Van Persie 7, Huntelaar 6 (82, Hesselink), Robben 7 (61, Kuyt 6). Antrenor: Marco van Basten ROMÂNIA: Lobonţ 8 - Contra 5, Tamaş 6, Ghionea 6, Raţ 4 - Codrea 4 (72, N. Dică 5), Chivu 5 - Nicoliţă 3 (82, Fl. Petre), Cociş 4, Mutu 6 - M. Niculae 4 (60, D. Niculae 5). Antrenor: Victor Piţurcă „Stade de Suisse“ - Berna (Elveţia); Spectatori: 30.777; Arbitri: M. Busacca 7 - M. Arnet 7, S. Cuhat 7 (toţi din Elveţia) ÎNCEP „SFERTURILE“
Necazurile nemţilor
Sferturile de finală ale Euro debutează astăzi cu un duel - şoc: Portugalia - Germania. Cele două echipe s-au întâlnit ultima oară în finala mică de la Campionatul Mondial din 2006, nemţii ieşind atunci învingători cu scorul de 3-1. Germania are însă destule probleme.
Selecţionerul Joachim Low îşi va dirija echipa din tribună, fiind suspendat după eliminarea din partida cu Austria. În plus, mijlocaşul Frings şi atacantul Podolski sunt incerţi.
Mijlocaşul Bastian Schweinsteiger se teme de meciul cu lusitanii: „Portugalia s-a maturizat mult faţă de 2006. Cred că e cea mai bună echipă de la turneul final. Va fi un meci afurisit“.
Nici Luiz Felipe Scolari, tehnicianul lusitanilor, n-a făcut economie de laude la adresa adversarilor. „Îmi place jocul nemţilor. Sunt foarte puternici din punct de vedere tehnic şi tactic“, a declarat antrenorul brazilian. EURO 2008 Sferturi de finală
PORTUGALIA - GERMANIA PORTUGALIA: Ricardo - Bosingwa, Pepe, R. Carvalho, P. Ferreira - Petit, Moutinho - Cr. Ronaldo, Deco, Simao - N. Gomes. Antrenor: Luiz Felipe Scolari
GERMANIA: Lehmann - Lahm, Mertesacker, Metzelder, Jansen - Fritz, Borowski, Ballack, Hitzlsperger - Klose, M. Gomez. Antrenor: Joachim Low
Astăzi, ora 21.45, TVR 1 Stadion: „St. Jakob Park“ - Basel Arbitru: Peter Frojdfeldt
Corespondenţă din Berna
CITIŢI ŞI:
Ceartă în vestiarul tricolorilor Chivu: "N-am putut mai mult"
Gică Popescu: "Noi eram mai valoroşi decât generaţia asta"
Găsiţi cinci asemănări între cele două echipe Imnul şi prima lecţie, cea a respectului