Evenimentul Zilei > Economie > Agenții ANTICORUPȚIE, percheziții la o BANCĂ poloneză. LEGĂTURA cu o bancă importantă din ROMÂNIA
Agenții ANTICORUPȚIE, percheziții la o BANCĂ poloneză. LEGĂTURA cu o bancă importantă din ROMÂNIA

Agenții ANTICORUPȚIE, percheziții la o BANCĂ poloneză. LEGĂTURA cu o bancă importantă din ROMÂNIA

Agenții anticorupție din Polonia au efectuat percheziții la mai multe sucursale ale unei bănci din Polonia pentru nereguli privind un împrumut de 100 de milioane de zloți.

„Agenţii CBA au efectuat cercetări la Ruch, Alior şi alte instituţii financiare poloneze. Ei au verificat documente şi date electronice”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției Anticorupție.

Ruch este o companie de distribuţie a presei.

Alior a dat asigurări că va coopera deplin cu autorităţile.

La Bursa de la Varşovia, acţiunile Alior au scăzut miercuri cu peste 3%, în timp ce indicele principal înregistra un avans de 2,7%.

Procuratura din Cracovia a anunţat că efectuează o investigaţie menită să verifice dacă Alior a acordat în mod legal companiei Ruch un împrumut de 154 de milioane de zloţi (40,83 milioane de dolari).

Informaţia vine după ce, săptămâna trecută, cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a publicat un articol conform căruia preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), Marek Chrzanowski, i-ar fi oferit miliardarului Leszek Czarnecki un tratament favorabil pentru băncile sale în schimbul angajării unui expert jurist recomandat chiar de Marek Chrzanowski. Acesta din urmă, un protejat al guvernatorului Adam Glapinski, a demisionat după declanşarea acestui scandal. Czarnecki deţine Getin Noble Bank şi Idea Bank.

Marţi, acţiunile Idea Bank înregistrau un declin de 12%, iar Banca Centrală a Poloniei s-a angajat să ofere lichidităţi sistemului bancar şi a reamintit că depozitele de până la 100.000 euro sunt garantate.

Luni, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, l-a acuzat pe magnatul aflat în mijlocul unui scandal de corupţie, care a dus la demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia, că încearcă să saboteze industria bancară din Polonia.

De asemenea, Adam Glapinski a ţinut să îi asigure pe polonezi că banii lor sunt în siguranţă. 

"Ceea ce se întâmplă poate fi o îngrijorare pentru oamenii obişnuiţi, dar nu pentru bancheri, pentru că aceştia ştiu că industria financiară poloneză este foarte stabilă", a spus Glapinski. 

De asemenea, acesta a făcut apel către politicieni să evite "jocurile" care ar putea submina băncile, după ce principalul partid de opoziţie a cerut o anchetă parlamentară în acest scandal de corupţie.

Atât Adam Glapinski, cât şi Guvernul de la Varşovia, încearcă să ţină sub control acest scandal şi pagubele la adresa reputaţiei lor. 

Idea Bank este prezentă şi pe piaţa din România, conform Agerpres.