Chestorul Mihai Stancu este suspectat de procurori că l-ar fi ajutat pe şeful Serviciului Permise Bacău să scape de dosarul de corupţie.
Seful Direcţiei Permise a Ministerului Internelor, chestorul Mihai Stancu, este cercetat de procurorii anticorupţie, care-l suspectează de faptul că ar fi încercat să-l ajute pe şeful Serviciului Permise Bacău să scape de ancheta care-l viza.
Dosarul pe numele lui Stancu a fost disjuns, ieri, de anchetatori din cel în care subordonatul său, comisarul-şef Virgil Ardeleanu, a fost trimis în judecată pentru luare de mită.
Potrivit unor surse judiciare, împotriva chestorului Mihai Stancu se fac cercetări pentru abuz în serviciu. Motivul: l-ar fi ajutat pe Ardeleanu să obţină pensionarea pe 18 aprilie - ziua în care acesta a fost prins în flagrant primind o şpagă de 2.900 de euro de la un instructor auto care a vrut să se asigure astfel că elevii săi vor obţine fără probleme permisele de conducere.
Din documentele aflate în dosar reiese însă că Ardeleanu tocmai făcuse demersuri pentru a mai rămâne în funcţie şase luni. „Practic, actul prin care Stancu urma să-i propună ministrului menţinerea în funcţie a lui Ardeleanu s-a transformat peste noapte în decizie de pensionare.
În timpul anchetei, acesta a invocato în apărarea sa, susţinând că nu este vorba despre şpăgi, întrucât era deja pensionar şi nu-i putea ajuta cu nimic pe candidaţii respectivi“, au explicat sursele citate. Aceleaşi surse au arătat că decizia de pensionare a lui Ardeleanu poartă şi semnătura şefului Serviciului Resurse Umane de la Interne, comisarul-şef Petre Nedelcu, însă acesta nu este vizat de verificările DNA.
Chestorul Mihai Stancu spune că este imposibil să fie cercetat, deoarece doar ministrul internelor putea să ia o decizie în privinţa pensionării şefului de la Permise Bacău. „E posibil să fi semnat o propunere, însă nu mie îmi aparţinea decizia finală“, a arătat Stancu. Ardeleanu: totul e un scenariu!
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Virgil Ardeleanu a fost denunţat până şi de un surdomut, care, în 2001, pe vremea când ofiţerul era un simplu examinator, a fost nevoit să împrumute 100 de dolari pentru a-l „convinge“ să-l promoveze la „traseu“. În plus, subinspectorul Roland Filipescu, de la Biroul Anticorupţie Bacău, susţine că „Ardeleanu a primit, în repetate rânduri, prin intermediul unor examinatori din subordine şi al unor instructori auto, diverse sume de la candidaţi, pentru obţinerea permiselor de conducere“.
În replică, comisarul-şef susţine că este nevinovat şi că tot ce se întâmplă este un scenariu. „O parte din banii care au fost găsiţi asupra mea în timpul flagrantului mi-au fost restituiţi. Nu erau marcaţi sau inscripţionaţi cu «mită». Alţi 3.500 de euro mi-au fost luaţi abuziv. Eu nu sunt vinovat!“, a completat acesta. ANCHETĂ Complicii: trei examinatori şi trei instructori În dosarul în care este cercetat Mihai Stancu, anchetatorii au început deja urmărirea penală împotriva a trei poliţişti-examinatori de la Serviciul Permise Bacău şi a trei instructori auto, consideraţi complici ai lui Virgil Ardeleanu. Cei şase sunt acuzaţi de luare de mită şi de trafic de influenţă. „Instructorii se întâlneau cu Ardeleanu doar în locuri aglomerate. Odată cu şpăgile, îi înmânau acestuia şi liste cu numele candidaţilor care, în baza «cotizaţiilor», trebuiau să promoveze proba practică a examenului auto. Ardeleanu le transmitea apoi listele subordonaţilor săi, care aveau întotdeauna grijă ca «protejaţii» şefului să obţină permisele“, spun procurorii.