Pilulele contraceptive schimbă echilibrul hormonal şi preferinţele în materie de bărbaţi.
Pilulele contraceptive, care de-a lungul ultimelor patru decenii au ajutat sute de milioane de femei să aibă control asupra fertilităţii şi a relaţiilor proprii, ar putea ca totodată să le fi îndreptat către un partener „nepotrivit“. Un studiu al unei echipe de cercetă tori de la Universitatea Liverpool, Marea Britanie, sugerează că respectivele pilule afectează balanţa hormonală a femeilor până acolo încât le modifică preferinţele în materie de bărbaţi, ajungând să fie atrase de indivizi cu care ar fi cel mai puţin compatibile din punct de vedere genetic.
Se crede că pilula perturbă astfel un mecanism instinctiv, care în mod natural uneşte indivizi cu gene şi sisteme imunitare complementare. Un astfel de cuplu, care transmite mai departe un set larg de gene ale sistemului imunitar, îşi maximizează şansele de a avea copii puţin vulnerabili la infecţii şi întâmpină mai rar probleme de fertilitate sau avorturi spontane.
Experţii cred că femeile se simt în mod natural atrase de bărbaţi cu gene imunitare diferite de ale lor datorită mirosului emanat de aceştia.
Pilula şi problemele în cuplu
Contraceptivele, spune Craig Roberts, şeful echipei care a realizat studiul, modifică în mai mică sau mai mare măsură simţul mirosului la femei, alterând abilitatea femeii de „a simţi“ compatibilitatea cu un partener sau altul.
Situaţia, adaugă specialistul britanic, nu afectează doar şansele unui cuplu de a concepe copii sănătoşi, ci chiar şi relaţiile de familie. Sunt cunoscute cazuri în care femeile care au încetat să ia contraceptive au „descoperit“ că prietenul sau soţul lor nu le mai atrage.
Studii anterioare sugerau că femeile tind să prefere mirosul bărbaţilor cu structuri genetice diferite de ale lor într-o secvenţă care guvernează sistemul imunitar.