Evenimentul ZileiPoliticaAnticipatele și frica de PSD. Șantajul liberalilor asupra propriului electorat

Anticipatele și frica de PSD. Șantajul liberalilor asupra propriului electorat

Anticipatele și frica de PSD. Șantajul liberalilor asupra propriului electorat
Vom avea alegeri anticipate, este clar. Greii PNL și PSD s-au pus de acord, iar USR și celelalte partide mici s-au aliniat în spatele lor, fiecare după preferințe. În Parlament, liberalii mai au de pus la punct câteva detalii, de comun acord cu PSD, bineînțeles. Un singur protagonist lipsește din scenariu: alegătorul român. Social-democrații îl ignoră, absorbiți de problemele interne, iar liberalii pare că îl supun unui șantaj: ori cu noi, așa cum suntem, ori cu PSD.

Oficial, PNL declanșează procedura pentru alegeri parlamentare anticipate deoarece actualul Parlament, controlat de PSD, „îl împiedică să promoveze reformele în interesul românilor”. În fapt, aflați la 40% în sondaje, temerea liberalilor este că se vor eroda atât de mult la guvernare încât, dacă alegerile vor fi la termen, în toamnă, vor câștiga la limită sau, mai rău, vor pierde în fața unui PSD din ce în ce mai agresiv în opoziție.

În fața alegătorilor, Ludovic Orban și colegii săi nu prea mai au cu ce să se prezinte. Cele trei luni de guvernare, n-au fost o reușită, în ciuda declarațiilor triumfaliste. Au fost corectate sau abrogate unele măsuri din vremea guvernărilor Dăncilă și… cam atât. Rudele și prietenii pesediștilor, de care făceau atât tapaj la preluarea guvernării, au fost înlocuite, în funcții publice, cu rudele și prietenii lor. Deciziile importante au fost amânate până în ultima clipă. Așa s-a ajuns ca, în ședința din ajunul moțiunii de cenzură, Guvernul să ia în discuție 25 de ordonanțe de urgență, fără să fie dezbătute public și avizate conform legii.

Pe de altă parte, ca să obțină alegerile parlamentare anticipate, liberalii au sacrificat unul dintre principalele angajamente electorale pe care și le-au asumat la prezidențiale și europarlamentare: modificarea legislației în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. A fost un sacrificiu cinic, făcut cu bună știință, o înțelegere, pe la spatele alegătorilor, cu adversarii din PSD, dar și pentru confortul propriilor primari care doresc să-și securizeze mandatele.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: