Miercuri, 261 de parlamentari au votat în favoarea acestei măsuri.

Potrivit Administrației Prezidențiale, pe agenda pe agenda lui Iohannis se află întâlnirile cu reprezentanții ai PNL (12:00), PSD (12:45), USR (13:30), UDMR (14:15), PMP (15:00), ALDE (15:45), Pro România (16:30) și ai minorităților naționale (17:15).

„Eu am fost și rămân adeptul anticipatelor. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate. Dacă însă constat că partidele nu doresc acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern cu agendă reformatoare, construit de și în jurul PNL, să fie foarte clar ce se va întâmpla”, a declarat prședintele.

Pentru funcția de premier, voci din PNL au afirmat că partidul îl va propune tot pe Ludovic Orban, în timp ce PSD și Pro România merg pe mâna rectorulul de la SNSPA București, Remus Pricopie .

Alianța USR-PLUS vrea să intre la guvernare și merge la Cotroceni cu propunera Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru.

Conform articolului 103 din Constituție „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.