Ministerul Sănătății a venit cu noi precizări privind eliberarea antibioticelor în farmacii. A fost redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore.
Cum se vor da antibioticele în farmacii. Ministerul Sănătății a anunțat că noul ordin privind eliberarea antibioticelor în farmacii nu impune niciun model special de formular și scade doza pentru situații de urgență, care se poate elibera fără prescripție, de la 72 la 48 de ore.
„Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și NU IMPUNE niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie”, a transmis Ministerul Sănătății.
Cum se vor elibera antibioticele
Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.
A fost redus termenul pentru situațiile de urgență
Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.
În urmă cu câteva zile, autoritățile au anunțat că farmaciile vor avea obligația să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate. Colectarea datelor are drept scop luarea măsurilor pentru reducerea consumului excesiv de astfel de medicamente. Prevederea se aplică după un termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului.
România, pe locul 2 la consumul de antibiotice
România este pe locul al doilea în UE la consumul de antibiotice, iar peste 37.000 de persoane mor în fiecare an în UE/SEE, ca urmare directă a unei infecții din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. „La nivel național, situația este îngrijorătoare și necesită măsuri urgente”, se arată în referatul care argumentează necesitatea adoptării ordinului.
„În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat rezistența la antimicrobiene (RAM) drept una din principalele 10 amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial cu care se confruntă umanitatea. În iulie 2022, Comisia Europeană (Comisia), împreună cu statele membre, a identificat RAM drept una dintre primele trei amenințări prioritare la adresa sănătății. Se estimează că peste 37.000 de persoane mor în fiecare an în UE/SEE, ca urmare directă a unei infecții din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. Impactul RAM asupra sănătății este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei și HIV/SIDA combinate”, se mai arată în referat.