STUDIU: După cinci tratamente, riscul de a face diabet crește cu 23-37%
O singură rețetă de antibiotice curente, gen peniciline sau cefalosporine, nu creează probleme, dar situația se schimbă radical atunci când un pacient suportă între doi și cinci astfel de tratamente, într-un interval de cinci ani. În acest caz, riscul de a face diabet de tip 2 (DT2) este de 8-15%.
Riscul crește odată cu numărul de tratamente
Situația devine și mai gravă pentru cei care trec prin mai mult de cinci tratamente în tot atâția ani. La ei, riscul de a face DT2 ajunge la 23-37%, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania (SUA), publicat de passionsante. be. Oamenii de știință au analizat datele medicale a un milion de adulți de vârstă medie
Totuși, cercetătorii spun că, deși antibioticele reprezintă un factor de risc, nu sunt o cauză directă a diabetului. „România este fruntașă în utilizarea medicamentelor, mai ales a antibioticelor. Sunt foarte multe remedii care se pot utiliza la combaterea infecțiilor, nu trebuie din start să dai un antibiotic cu spectru larg, pentru că, la un moment dat, va veni o afecțiune într-adevăr gravă și atunci ajungi să te confrunți cu rezistențe multiple“, a explicat dr. Martha Orsolya, șeful Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Județean Mureș.