Antibiotice Iaşi, un eşec de un milion de euro

Antibiotice Iaşi, un eşec de un milion de euro

Statul va revoca oferta de privatizare a companiei Antibiotice Iaşi deoarece guvernul a decis anularea metodei de privatizare prin licitaţie cu strigare.

În şedinţa guvernului de ieri s-a decis întreruperea privatizării societăţii prin metoda pe care au contestat-o atât oamenii de afaceri, micii acţionari, parlamentari, dar şi salariaţii Antibiotice. Chiar şi aşa, statul a pierdut din privatizarea eşuată de la Antibiotice Iaşi sute de mii de euro. 400.000 de euro ar fi plătit statul numai consultantului financiar care a evaluat preţul de pornire a licitaţiei la Antibiotice (136 de milioane de euro - n.r.), potrivit liderilor politici din Iaşi, iar alte câteva sute de mii de euro au mers în campania publicitară pe care AVAS a încheiat-o cu firma ARS Advertising pentru popularizarea privatizării.

Firma ARS a încheiat un contract de 1,3 milioane de euro pentru publicitatea de stat, reclamele la Antibiotice şi la Avioane Craiova fiind cele mai consistente campanii de până acum. Astfel, odată cu schimbarea strategiei de vânzare a „perlei industriei româneşti“, toţi aceşti bani s-au pierdut. Mai mult, deşi AVAS a primit 53 de scrisori de intenţie pentru pachetul de 53% din Antibiotice, documentaţia nu fusese cumpărată decât de două companii. Pliva (Croaţia) şi Alapis (Grecia) sunt cele două firme care vor cere acum restituirea sumelor depuse pentru caietele de sarcini. Statul a mizat pe această metodă de vânzare deoarece s-a temut că o nouă investigaţie ar putea fi deschisă de Comisia Europeană dacă ar vinde fabrica prin impunerea unor obligaţii pentru cumpărător.

Ne puteți urmări și pe Google News