Ciobani obligați să-și omoare oile. Autoritățile nu au soluții de salvare

Turmă de oi Sursa: Arhiva EVZ

România. ANSVSA ia măsuri pentru a opri răspândirea epidemiei de pestă ovină (a micilor rumegătoare). Un focar al bolii a fost descoperit într-o fermă din Timiș, motiv pentru care au fost instituite zone de protecție.

Autoritățile au impus ciobanilor să omoare în jur de 600 de oi pentru a opri răspândirea bolii. În zonă au fost dispuse măsuri pentru prevenirea și răspândirea bolii.

ANSVSA ia măsuri împotriva pestei ovine

Autoritățile din județul Timiș au dispus măsuri pentru combaterea pestei micilor rumegătoare într-o fermă din localitatea Clopodia. ANSVSA a confirmat focarul de boală după ce au fost examinate probele de laborator.

„Urmare acestui fapt, în cursul zilei de astăzi, 26.08.2024, a fost convocată sedinţa cu toţi membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor Timiş, unde au fost dispuse măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii”, a anunțat Prefectura Timiș,  într-un comunicat de presă.

Potirivit Prefecturii, au fost stabilite două zone de protecție şi supraveghere de 0-3 km şi respectiv 0-25 km în jurul focarului descoperit. Prima zonă de protecție, de 0 - 3 km a fost stabilită în zona localității Copodia.

Medicina veterinară Sursa Foto: Dreamstime.com

Zona de protecție în două județe

Cea de-a doua zonă de protecție, cu raza de 25 de km, stabilită conform normelor ANSVSA,  cuprinde mai multe localități. Această zonă se întinde pe teritoriul a două județe, Timiș și Caraș Severin după cum urmează:

  • Localităţi din  judeţul Timiş: Jamu Mare, Ferendia, Lăţunaş, Gherman, Percosova, Butin, Semlacul Mic,Moraviţa, Stamora Germană, Dejan, Gaiu  Mic, Roviniţa Mică, Breştea, Denta, Roviniţa Mare, Şemlacul Mare, Deta, Sângeorge, Berecuţa, Opatiţa, Birda, Gătaia, Sculia;
  • Localităţi din judeţul Caraş-Severin: Ramna, Mercina, Vărădia, Greoni, Bocşa, Ticvaniu Mic, Grădinari, Ticvaniu Mare, Jitin, Comorâşte, Secăşeni, Giurgiova, Cârnecea, Forotic, Brezon, Calina, Surducul Mare, Rafnic, Dognecea, Doclin, Tirol, Biniş, Ocna De Fier, Fizeş, Măureni, Berzovia, Gherteniş, Şoşdea.

Centrul Local de Combatere al Bolilor Timiş a aprobat sacrificarea unui număr de aproximativ 600 de animale. Este vorba despre oile suspecte că ar fi purtătoare a bolii. Animalele vor fi ucise conform proccedurilor ANSVSA, sub control, și îngropate.

Autoritățile avertizează că pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, virusul având, însă, impact din punct de vedere economic.

Oi Sursa foto: EVZ

Primul focar descoperit de ANSVSA în Timiș

Primul focar de pestă ovină a fost descoperit, în județul Timiș, la 30 iulie 2024. Ferma cu pricina, conform datelor ANSVSA, se află în localitatea Jamu Mare. La acel moment au fost sacrificate un număr de 13.000 de oi.

Conform datelor oficiale, la 19 august, în România, existau 60 de focare de pestă ovină. Este vorba despre opt exploataţii comerciale, 14 exploataţii comerciale de tip A, 37 de exploataţii non profesionale şi o stână. În total, au fost depistate un număr de 232.927 de animale bolnave.

Doar în judeţul Tulcea, ANSVSA are informații despre 49 focare, în 10 localităţi. Aici au fost înregistrate 212.973 animale. În judeţul Constanţa sunt nouă focare, în 6 localităţi în exploataţii non profesionale cu un total de 6.865 de animale.

În Timiş a fost semnalat un singur focar într-o exploataţie comercială cu un total de 12.500 de animale. În judeţul Ialomiţa ANSVSA are în evidență un singur focar într-o stână cu un total de 589 de animale.