Proprietarii de animalele, sub lupa polițiștilor. Neglijența care îi costă scump

Câine. Sursa foto: Kukotaekaterina | Dreamstime.com

România. Proprietarii de animale riscă amenzi usturătoare dacă le maltratează, conform reglementărilor ANSVSA. Legea îi sancționează dacă nu le oferă hrană, apă, adăpost ori le expun forțat la temperaturi extreme, precum cele din această perioadă.

Legea nr 205/2004 privind protecția animalelor impune o serie de obligații deținătorilor de animale, inclusiv de companie. Cei care nu se conformează riscă sancțiuni, iar în anumite situații le pot pierde.

Obligațiile impuse de reglementările ANSVSA

Orice animal domestic, inclusiv cele de companie, trebuie să beneficieze de condiții potrivite de viață. Proprietarii tebuie să le asigure un adăpost corespunzător, hrană și apă în cantități suficiente, îngrijire și asistență medicală, în caz de nevoie. De asemenea, acestea trebuie să aibă la dispoziție un spațiu suficient pentru a putea face mișcare.

Cei care nu se achită de aceste obigații riscă amenzi de până la 12.000 de lei. În plus, dacă autoritățile constată că viața animalelor este pusă în pericol au dreptul să le preia de la proprietari. Poliția emite un ordin prin care animalul este plasat într-un adăpost, pentru 45 de zile, sau la organizații specializate în protecția acestora.

Legea stabilește situațiile în care se consideră că un animal este într-o situație de pericol. Potrivit actului normativ, astfel de situații sunt considerate cele în care animalul este expus forțat la temperaturi extreme, dacă este înfometat și însetat. De asemenea, se consideră că animalul este în pericol dacă deținătorul nu-i asigură tratament și asistență medicală și adăpost corespunzător.

O atenţie deosebită, recomandă ANSVSA, trebuie acordată transportului animalelor de companie. Proprietarii sunt obligați să nu le țină în vehicule, expuse, pentru o perioadă lungă, la radiaţii ultraviolete şitemperaturi ridicate.

Bărbat amendat pentru maltratarea câinelui

Un exemplu în acest sens, despre ce nu trebuie să facă proprietarii de animale, a dat poliția din Bihor. Un bărbat care și-a maltratat câinele, un ciobănesc german, ținându-l în condiții improprii, a fost amendat cu 6,000 de lei. Autoritățile au constatat că animalul era ținut legat, cu un lanț prea scurt, fără adăpost, în soare și noroi.

Mai mult, proprietarul nu-i asigura hrana și apa de care avea nevoie în această perioadă caniculară. Câinele a fost preluat de poliţiştii de la Protecţia animalelor şi plasat într-un adăpost pentru 45 de zile, conform reglementărilor ANSVSA. În urma investigațiilor, pe care le-au făcut medicii veterinari, s-a constatat că acesta avea o sănătate precară.

„Pe un teren viran, în localitatea Leş, judeţ Bihor, poliţiştii de la protecţia animalelor au descoperit un câine metis din rasa Ciobănesc german, legat cu un lanţ foarte scurt, sub 2 metri lungime. Animalul nu beneficia de un adăpost corespunzător, fiind ţinut în noroi, sub cerul liber, printre materii fecale de origine animală, fără posibilitatea de a se adăposti la umbră.

Totodată, la momentul controlului, câinele nu beneficia de suficientă apă şi hrană, starea de sănătate a acestuia fiind precară, prezentând semne vizibile de malnutriţie. Câinele prezenta un comportament apatic şi o stare de îngrijire proastă, blana animalului fiind murdară de noroi”, se arată într-un comunicat al IPJ Bihor.

Câine maltratat Sursa foto. IPJ Bihor

Recomandări ANSVSA

ANSVSA a emis o serie de recomandări care vizează protecția animalelor de fermă în caz de caniculă. Acestea trebuie să aibă un loc umbrit unde să se adăpostească și acces la  apă şi hrană. Proprietarii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte, conform ANSVSA:

  • asigurarea unui adăpost corespunzător, care să poată oferi protecţie faţă de soare;
  • asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje;
  • verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;
  • verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică;
  • animalele folosite la tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate între orele 12.00 – 18.00;
  • proprietarii au obligația să le asigure asistență medicală în caz de necesitate;
  • în cazul animalelor sunt ţinute afară, trebuie să existe umbrare și jgheaburi cu apă potabilă.